IN MEMORIAM: Отиде си Иван Стоянов-Баджо


IN MEMORIAM: Отиде си Иван Стоянов-Баджо
10-10-2019 13:51 | basketball.bg

На 8 октомври, в Плевен почина едно от емблематичните имена на баскетбола в града край Панорамата - Иван Стоянов Георгиев (Баджо). Той е роден на 14.06.1931 г. в с Радуил, община Самоков. По баскетбола го запалва италианецът Джовани Клева в Плевен, където семейството му се премества да живее.

 

Заедно с имена като братовчедите Георги и Любомир Панови, Михаил Петров, Сава Милчев и други талантливи младежи от града се организират и сами си изграждат баскетболни площадки, самообразоват се и играят непознатата до тогава игра. Макар и с няколко години само по-млад , Иван Стоянов от 1951 г. вече е играещ треньор.

 

Баджо се смята за един от основоположниците на баскетболните школи в градовете Плевен и Ямбол, където работи и извежда отборите мъже и жени до А РБЛ. Самият той се състезава до 36-годишна възраст. Помага за израстването и изявата на плеяда състезатели, прославили българския баскетбол по целия свят – освен споменатите Георги Панов, Любомир Панов и Сава Милчев, пред погледа му се развиват Атанас Пейчински, Никола Илов, Иван Цончев, Иван Дочев. Той е обявен за треньор по баскетбол на века в Ямбол.

 

Екипът на BGbasket.com изказва съболезнованията си на близките и семейството на Иван Стоянов-Баджо!

 

Поклон пред светлата му памет!

 

__________________

 

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Коментари
Други новини