Юлия Боянова: Това поколение остави златна диря в българския баскетбол


Юлия Боянова: Това поколение остави златна диря в българския баскетбол
(сн: Тони Тончев, BGbasket.com)
10-10-2019 16:29 | Мария Маринова

Председателят на БК Левски Юлия Боянова бе част от славния отбор на „сините“, завоювал Купа „Лиляна Ронкети“ през 1979 г. 40 години след спечелването на трофея легендарните баскетболистки отново се събраха и показаха отличието в Музея на спорта в София.

 

„40 години са много. Както Бекъм казва – за години се пита само за уиски, но не и тези дами, които са тук“, започна шеговито Боянова и продължи: И аз съм от това поколение, което мога да кажа, че остави златна диря в българския баскетбол и издигна на много високо ниво името на Левски. Когато говорим за баскетбол в България, говорим за успехите на женския баскетбол. Това са олимпийски медали – сребърен и бронзов, двете купи Ронкети и КЕШ, може да споменем и шампионската купа на Славия. Всичко това са жени, живи и здрави да са тези момичета“.

 

„Разпиляхме се по света. Има хора, които не можаха да дойдат на това тържество като Ани Лабова. Костадинка е в България, но днес не успя да присъства тук. Има хора, които виртуално са с нас. Тук трябваше да бъде и единственият останал жив от ръководството на Левски Спартак  Асен Младенов – първи заместник-председател на Левски. Сутринта ми се обади и каза `Юле, не мога, много се вълнувам. Вдигнах кръвно, страх ме е`. Да, емоцията е голяма. На 89 години е, разбирам го“, каза още тя.

 

Юлия Боянова сподели и как върви развитието на школата на столичния тим. „В момента в Левски имаме 300 деца (момчета и момичета) от 6 до 19 години, които се занимават с баскетбол. Тук има и представители на школата, които се надявам, че ще завоюват бъдещите успехи на Левски. Има приемственост. За четвърта поредна година сме школа №1 в България. Надявам се с финансова подкрепа да имаме също женски и мъжки отбор“, завърши легендарната баскетболистка.

 

__________________

 

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Юлия Боянова, 100 години баскетбол
Коментари
Други новини