Надка Голчева: Кощунство е да не се представят успехите на отборите в миналото пред младите


Надка Голчева: Кощунство е да не се представят успехите на отборите в миналото пред младите
(сн: Тони Тончев, BGbasket.com)
10-10-2019 20:49 | Мария Маринова

Надка Голчева е от златното поколение баскетболистки, постигнали някои от най-големите успехи в историята на женския  ни баскетбол. Тя и част от бившите й съотборнички в Левски Спартак се събраха днес в Музея на спорта в София, където показаха едно от най-ценните си отличия – спечелената Купа Ронкети през 1979 г. Макар да са изминали 40 години оттогава, Голчева не скри емоциите си.

 

„Вълнувам се, защото това е част от живота ми. През цялото време съм била състезателка на Левски, бях капитан на отбора девет години. Баскетболът е бил моят живот. В момента съм пенсионер, радвам се на внучки и на семейството си, но винаги Левски е бил в сърцето ми. Баскетболът ме направи това, което съм в момента“, споделя тя.

 

Легендарната баскетболистка признава, че със съотборничките й са запазили отлични взаимоотношения. „Ние много често се събираме, уважаваме се и поддържаме връзка. Винаги се събираме, когато има възможност. Много е приятно, защото и след баскетбола, продължаваме да се уважаваме и да държим една на друга. Помагаме си с каквото можем.“

 

„С Петкана много често сме си говорили, че съдбата ни събра на точното място с точните хора и в точното време и постигнахме тези успехи. През годините имаше промяна в състава на Левски Спартак. Тимът участва в четири клубни финала – три спечели и един загуби. Мисля, че навярно съм родена под щастлива звезда да бъда част от отбора на тези четири финала. Започнах и завърших своята кариера в Левски Спартак. Оставих най-хубавите си години в този клуб и както често казват, сърцето ми е синьо“, каза още тя.

 

Надка Голчева изрази разочарованието си, че младите поколения не са запознати с успехите на предишните: „През всички тези години в отбора с голяма любов и отговорност се отнасяхме към всичко, което ни предстоеше като състезания и подготовка. Неслучайно националният отбор на България постигна големите успехи през 70-те и 80-те години. Чувствам се горда, че съм част от цялото това поколение на българския баскетбол. Нека младите да знаят и да гледат наистина какви успехи е имало. Като бях треньор, не виждах в залата на „Герена“ една снимка на отборите, които сме постигнали тези успехи – нито в коридорите, нито в треньорските стаи. От няколко години не съм в спорта. Може би вече да ги има. Ако е така, моите извинения, но не е никак приятно това да се случва. За мен е кощунство да не се представят успехите на отборите в миналото пред младите.“

 

„Преди няколко месеца бях гост на училището, откъдето съм излязла, в град Петрич. Бях изумена, че цялата спортна зала беше окичена със снимки на отбора, който за първи път става шампион на България, през още по-далечната 1967 г. Това трябва да го има навсякъде, за да знаят и да бъде модел на подражание от младите. Аз съм човекът, който бях и с по-младите през 80-те години, и с по-опитните през 70-те, от които съм се учила. Това не е без значение. Желая на всички много здраве, а на младите състезателки на Левски – успехи. Едно време мотото в състезателната ми кариера беше: `Докато играя, се усъвършенствам`, не спирайте своето развитие и вървете напред“, завърши Голчева.

 

__________________

 

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Надка Голчева, 100 години баскетбол
Коментари
Други новини