България е №24 в първата ранглиста на Шампионска лига


България е №24 в първата ранглиста на Шампионска лига
(сн. championsleague.basketball)
17-10-2019 18:21 | BGbasket.com

България заема 24-о място в първата в историята ранглиста на баскетболната Шампионска лига. Класацията е на база на постигнатите резултати от стартирането на турнира през 2016 г. до момента.

 

Всеки отбор, който участва в надпреварата, получава точки в зависимост от представянето си. Те се натрупват и формират общия му ранкинг.

 

Точките, събрани от всички клубове на дадена страна, са предопределящи за класирането на държавата. Нейното място в ранглистата се изчислява, като общият брой точки, спечелен от клубовете за една година, се раздели на техният брой. Например, ако една страна има двама представителя, които са събрали общо 9 точки, коефициентът на държавата ще е 4.5.

 

Ако даден клуб участва в първия квалификационен кръг в Шампионска лига, той получава 1 точка. За втори кръг се прибавят още 2 точки и т.н.

 

По тази схема България има общо 8.5 точки. Откъде обаче идват те?

 

През сезон 2016/2017, когато е дебютното издание на турнира, страната ни е представена от Лукойл Академик и Рилски спортист. Това е и единственият сезон, в който имаме два отбора в надпреварата. Тимът от Самоков е отстранен от Цмоки Минск още в първия кръг, докато тогавашният шампион отпада във втория от Орадя. Двата тима събират общо 3 точки (1 от Рилски спортист и 2 от Лукойл Академик), което осреднено дава 1.5 точки за ранкинга на България.

 

Сезон 2017/2018 е най-успешният за страната ни. Именно тогава Лукойл Академик достига до третия квалификационен кръг на турнира и печели 4 точки.

 

През следващата година – сезон 2018/2019, Левски Лукойл носи още 2 точки за коефициента с достигането си до втория кръг.

 

Последната 1 точка идва от Балкан, който бе българският представител в турнира през настоящия сезон 2019/2020. „Зелените“ обаче отпаднаха още в първия квалификационен  кръг.

 

На този принцип е изчислен и ранкингът на клубовете.

 

Най-предно място в класацията заема Лукойл Академик (вече Академик София), който е №72 с 6 точки. Левски Лукойл е №90 с 2 точки. Рилски спортист е №103 с 1 точка, като въпреки че има същият брой точки, Балкан е поставен под №110.

 

Лидер е първият шампион в надпреварата и финалист от миналогодишното издание на турнира Тенерифе със 144 точки. При държавите начело е Испания със 108.3 точки.

 

Класирането е от изключително важно значение за държавите и клубовете, тъй като именно то ще има важна роля при определяне на участниците в надпреварата, както и при жребия след това. Доброто представяне на един отбор в турнира пък ще е от полза и за останалите тимове от неговата държава, тък като ще повишава ранкинга на страната.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Шампионска лига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи