Солени глоби за Ямбол след последния кръг в НБЛ


Солени глоби за Ямбол след последния кръг в НБЛ
(сн. НБЛ)
07-11-2019 13:26 | nbl.basketball.bg

Ямбол отнесе глоби в размер на 1900 лева след последния си мач в Националната баскетболна лига срещу Спартак Плевен.

 

Тимът на Иван Чолаков е наказан с 1000 лева за „непристойни скандирания на привържениците на клуба по адрес на съдиите“. Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, по време на цялата среща е имало непристойни скандирания от публиката на БК Ямбол по адрес на съдиите, включително вулгарни изрази, обиди и намеци за предубеденост. Непристойното поведение на скандиращите е било повод за прекъсване на играта, което допълнително е затруднило нормалното протичане на срещата. ДАС счита така описаната фактическа обстановка за нарушаване на установения ред за протичане на срещата. Размерът на предвиденото наказание по чл.37, т.2 е определен в размер до 5000 лева. За определяне на конкретния размер на санкцията, ДАС взема предвид от една страна възпрепятстването на нормалното провеждане на срещата, включително наложилите се прекъсвания на играта, но от друга стрна отчита и факта, че нарушението е първо за сезона, с оглед което не налага наказание в максимален размер.

 

Ямбол е глобен и с 200 лева за „хвърляне на предмети на терена, които не са опасни за здравето на участниците“.Според доклада на дежурния представител на БФБ, по време на третата част на срещата, от привържениците на БК Ямбол е хвърлена пълна затворена бутилка от минерална вода в средата на терена, след отсъждане на техническо нарушение срещу №3 Стейвиън Алън от БК Ямбол. Извършеното деяние се наказва на основание чл. 37, т.7 от ДАП на НБЛ във връзка с чл.127, ал.1 от Правила за провеждане на държавно първенство мъже – НБЛ - за хвърляне на предмети на терена, които не са опасни за здравето на участниците. Предвиденото в ДАП наказание е от 100 до 300 лева. За определяне на конкретния размер на санкцията, ДАС взема предвид от една страна дързостта на извършеното деяние и показността, която се цели със същото, с оглед запращането на хвърления предмет в средата на терена, но от друга страна отчита и факта, че нарушението е първо за сезона, с оглед което не налага наказание в максимален размер.

 

Клубът ще трябва да заплати и 500 лева за осигуряване на недостатъчна охрана за срещата. Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, осигурената охрана за срещата се е състояла само от двама охранители от охранителна фирма „Община Ямбол“. При прекъсването на срещата и хвърлянето на предмети по терена двамата охранителни не са се справили с въдворяването на ред в залата. Координаторът по сигурността Ридван Ахмедов е седнал в публиката, а при опит на дежурния представител на срещата да коментират събитията, които се случват в залата и недостатъчната охрана, координаторът не е открит за коментар. Размерът на предвиденото наказание по чл.40, т.14 е определен в размер до 1000 лева. Предвид сериозността на нарушението и с оглед възникналите ситуации, които не са били адекватно овладени от охранителната фирма, вземайки предвид и факта, че нарушението е първо за сезона, ДАС определя относително висок размер на наказанието.

 

Секретарят на срещата Елисавета Зуева е лишена от състезателни права за две седмици и глобена с хонорара си за мача. Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ, секретарят Елисавета Зуева е допуснала груба грешка, като не е посочила на съдиите на срещата, че след отсъждането на техническото нарушение в третата част на състезателя с № 3 от отбора на БК „Ямбол“ – Стейвиън Алън, е следвало последният да бъде дисквалифициран от срещата, тъй като вече е имал едно отсъдено неспортсменско нарушение. В доклада се твърди наличието на умисъл в действията на секретар Елисавета Зуева, което мотивира ДАС да определи относително висок размер на предвидената за подобни нарушения принудителна мярка – лишаване от длъжностни права. Размерът на предвиденото наказание - глоба е абсолютно определен в ДАП и не подлежи на конкретизация.

 

Ямбол има указание и да приведе в състояние, съответстващо на нормативната уредба, уреда за 24 секунди.

 

За получени технически нарушения в срещата с по 100 лева са санкционирани баскетболистите на Ямбол Евгени Иванов и Стейвиън Алън, както и състезателят на Спартак Плевен Константин Коев.

 

След изиграването на останалите срещи от кръга на същото основание са санкционирани още баскетболистите Ивко Ивков (Балкан) и Деян Карамфилов (Берое), както и старши треньорът на старозагорския тим Любомир Минчев.

 

__________________

 

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: НБЛ - мъже, Ямбол
Коментари
Други новини