Полемика във Видин около съдбата на баскетбола


Полемика във Видин около съдбата на баскетбола
(Снимка: bnr.bg)
13-01-2020 18:16 | bnr.bg | BGbasket.com

Сериозна полемика предизвика отказването на Видабаскет от участие в мъжката А група, обявено в събота. Мъжкият тим записа служебна загуба от ЦСКА, а съществуването му продължава да е под въпрос.

 

От Община Видин обявиха, че се търси решение на кризата в баскетболен клуб Видабаскет. Административният орган обаче изразиха недоумение, че клубът е излязъл с обяснение, че са очаквали Община Видин да изплати авансово част от парите за финансово стимулиране на спорта във Видин през 2020 година.

 

Според кмета Цветан Ценков обаче това няма как да стане без парите да са утвърдени с решение на Общинския съвет.

 

"Общината е предоставила абсолютно безвъзмездно на този клуб да ползва всичко като материално-техническа база. Тяхно е решението да не играят срещу ЦСКА, за което Общината не е информирана. Това не е решение на Общината. Преди да гласуваме бюджета, на 8 януари свикахме всички клубове и ги запознахме с новата Наредба за финансиране на спорта, която подготвихме. На следващата сесия, в началото на февруари, се очаква да гласуваме бюджета. Говорил съм със спонсори до тогава да дадат нужните средства за участие на нашия отбор в националните състезания.

 

Този клуб по смисъла на закона си е частен. Могат да взимат всякакви решения и не могат да ги прехвърлят като отговорност на Община Видин.

 

Аз, като отговорен човек, ще направя всичко възможно отборът да продължи участието си. Утре ще се срещна с ръководството на клуба, за да изясним ситуацията защо не са заявили участие в този мач с ЦСКА.

 

Написали са ни едно писмо, в което ни заявяват, че им трябват средства в размер на 50% от гласуваните за тях през миналата годината (60 000 лева, бел. ред.), което няма как да стане без да има решение на Общинския съвет в частта "спорт". Ще финансираме всякакви спортни мероприятия, а това, че те не са си направили труда да ни информират, че им трябват 565 лева или 1056 и пр. за този мач, е техен проблем, не е проблем на Общината. Безкрайно неприятно съм изненадан, че прехвърлят един проблем на нашата глава без той да е наш. Ние не сме собственици на този клуб. Този клуб е частен", каза за Радио Видин д-р Ценков и добави, че Община Видин ще направи всичко възможно да търси начини за подсигуряване участието на мъжкия отбор в следващата среща. В неделя, 19 януари, Видабаскет трябва да гостува на Чавдар Троян.

 

В отговор на думите на кмета, изпълнителният директор на Видабаскет, Росен Ракаджиев, публикува в официалната страница на клуба:

"Всички СК клубове в БГ са регистрирани по един закон като НПО-та. Да, така е, никъде няма общински. И никой не хвърля вина, просто фактология, защо не може да се продължи във втория етап на мъжкото държавно първенство. И с децата ще е трудно. А за спонсорство във Видин? Още по-трудно! БФБаскетбол ни върна 1500 лв. от депозираните средства на 16 декември 2019 г., за да може да завършим годината. Последният ни мач беше на 21 декеммри във Видин. Успяхме!


Всички клубове разчитат на Общинска подкрепа. Без Общината няма как да стане, няма как да се самоиздържа нито една спортна организация. А Росен Ракаджиев не е политически обвързан и е некоректно въпросът да опира до политика. В спорта няма политика и не трябва да има.


Също така няма драма - след като наистина няма пари и положението е много сериозно, ще се спре с дадена дейност. Аз 20 години съм работил в полза на спорта във Видин, без да съм политически обвързан и съм помагал на всички администрации. И съм горд с това, което правя, защото продължих семейната традиция. Работя с любов и никога няма да търся признание, никога! Удовлетворението си е за мен!


Ако Росен Ракаджиев е проблем, много бързо може да се направи реорганизация и нови хора да поемат развитието на любимата игра във Видин. За 24 часа се прави нов клуб....."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Видабаскет
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи