Янко Янков: Тепърва ще ставаме по-силни


Янко Янков: Тепърва ще ставаме по-силни
(сн. shumenbasket.org)
17-01-2020 18:17 | shumenbasket.org

Шумен ще бъде още по-силен през втория дял на мъжката А група, смята един от треньорите в отбора Янко Янков. Двамата с другия наставник Звонко Папак дадоха интервю пред клубния сайт на тима, където споделиха очакванията си за предстоящата втора фаза в първенството и разкриха върху какво ще работят, за да подобрят представянето на подрастващите.

 

БК Шумен: Мъжкият отбор успя да завърши на първо място в А група през есенния полусезон. Какво ще е нужно, за да се запази то и през пролетния?

 

Звонко Папак: Имаме нужда да задържим това първо място, за да си осигурим домакинско предимство в плейофите. Както знаете, през миналия сезон играхме всички решителни мачове навън. Искаме през този сезон да имаме домакинско предимство и да играем решителните мачове пред прекрасната шуменска публика, която ни подкрепя винаги. Мисля, че имаме добър отбор и предвид ситуацията в А група, се надявам, че няма да има проблем да задържим първото място.

 

Янко Янков: Ще направим всичко възможно в тренировъчния процес да подготвим добре отбора. От мач на мач се обиграваме все по-добре. Просто трябва да запазим концентрацията си и да няма подценяване на нито един отбор. Смятам, че втория полусезон ще бъдем още по-силни, защото както знаете, Кристиян Кръстев изигра само един мач през есента, а сега вече тренира редовно. Също така подсилихме отбора с ново попълнение – шуменецът Марин Маринов, който ще играе с двоен лиценз от Балкан Ботевград.

 

Звонко Папак: Разбира се, ще е нужно и малко време, за да се обиграят добре с останалите момчета в отбора, но смятам, че ставаме все по-добри и по-добри.

 

БК Шумен: Кой ще е най-силният конкурент през пролетния полусезон?

 

Звонко Папак: През първия полусезон най-сериозен конкурент бе Чавдар, но сега виждаме, че Славия също имат много добър отбор.

 

Янко Янков: Да, Славия се подсили, взе от Троян един силен играч. Първия кръг от пролетния полусезон го показа, Славия би Чавдар с разлика. Трябва да внимаваме най-много с тези двата отбора.

 

БК Шумен: Как се очертава втория полусезон за подрастващите, какво можем да очакваме от тях?

 

Звонко Папак: При подрастващите имаме една договорка през първия месец да започнем да тренираме по една нова програма. Започваме лека-полека да тренираме по тази програма, като ще работим все по-усилено по нея и се надяваме до една година, година и половина да бъдем равностойни на всички отбори в България. Разбира се, ще ни е нужно време, защото не може за два-три месеца да се промени генерално начина, по който играем баскетбол, но се надявам когато започнат квалификациите за републиканско първенство, да успеем да класираме набори 2006 и 2007 за финалите. Пак ще кажа, че при тази програма ще търсим резултати след поне една година работа и целта е да бъдем конкурентни с всички отбори в България.

 

БК Шумен: От кои отбори можем да очакваме класиране на финали този сезон?

 

Янко Янков: Ние ще участваме с всички отбори в квалификациите и ще се опитаме да класираме всички отбори, пък каквото стане. Както каза Папак, най-реалистично е да очакваме 13 и 14-годишните да се класират на финалите. При 12-годишните ще е по-трудно, там има повече отбори, конкуренцията е много по-голяма.

 

Звонко Папак: Искам само да допълня нещо важно. Шумен има малко треньори за подрастващи. Малко треньори сме, а работим с 10-11 селекции. При другите отбори не е така, там всеки треньори си има селекция, най-много две. А истината е, че има млади треньори, които искат да работят с подрастващи.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: А група - мъже, Шумен
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи