Жаклин Златанова с първата си Купа на България: Искахме я с цялото си сърце


Жаклин Златанова с първата си Купа на България: Искахме я с цялото си сърце
(сн. BGbasket.com, Тони Тончев)
16-02-2020 14:22 | Мария Мицова

Присъствието на Жаклин Златанова в отбора на Берое Стара Загора е наистина изключително. Контузиите не успяха да откажат една от най-добрите ни баскетболистки от играта и след дълъг период извън терена, феновете на играта могат отново да се радват на изявите ѝ.

 

Ролята на Жаклин, вече като един от най-опитните състезатели в Берое, а и цялото ни женско първенство, за спечелването на Купата на България, също не подлежи на въпрос. Стабилността, която тя дава на младите баскетболистки около себе си - също. Самата Златанова казва, че талантите около нея също я правят по-добра.

 

Ето какво ни разказа Жаклин малко след финала за Купата на България - първи такъв трофей в историята на клуба, а и в нейната лична колекция. 

 

"Загубата от Монтана преди седмица в първенството изигра своята роля, осмислихме добре мача, който изиграхме. Говорихме си, че когато имаме предимство в резултата, трябва да сме по-разумни, да пестим топката.

 

Тази Купа беше толкова желана и чакана от целия отбор и всяка превъзмогна собственото си его в името на отбора, затова резултатът е толкова показателен. Наистина го искахме с цялото си сърце. По този начин искахме да зарадваме треньорите и целия клуб, който е зад нас, те през всичкото време не спираха да вярват в нас."

 

Тя сподели, че от Берое са успели да я убедят да се върне на терена трудно, но подходът на старозагорския клуб - с много подкрепа, спокойствие и добри думи - е бил ключът към това тя отново да играе.

 

"За мен бе много емоционално, защото не бях печелила още Купа на България. С Дунав имам шампионска титла, но Купа нямах и не бях печелила. Подходих и емоционално към целия финал, но резултатът наистина изпълни всичките ни желания. 

Опитвам се да помогна на момичетата, защото имаме много качествени и талантливи момичета и наистина понякога просто имат нужда някой да им вдъхва доверие. Те са страхотни играчи, но правят и мен по-добър играч. Чака ни работа, докато постигнем перфектен синхрон, но определено има разлика от началото на сезона и смятам, че нещата се правят по правилния начин."

 

След дълги години в много класни отбори в Европа, Златанова направи и оценка на условията в Стара Загора: "В Берое условията са перфектни, много по-добри от много чуждестранни отбори, в които съм играла. Във всеки аспект - финансов, база, условия, всичко се концентрира върху това ние да мислим само за баскетбол. Всички в клуба са като пчелички, работят постоянно, мислят за нашия комфорт. Отличен 6 за организацията и усилията да върви отборът напред. Радвам се, че успяхме да ги зарадваме, заслужено и за тях."

 

Амбициите за титлата оттук-нататък? "В спорта много зависи от моментната форма. Но това е много желан трофей, сега ще му се насладим. Чака ни много работа. Треньорът ни не е човек, който ще ни остави да се самозабравим. Ще се насладим на момента, но съм сигурна, че бързо ще се върнем към работа."

 

На 31 години, Жаклин е едновременно в разцвета на силите си, и една от най-опитните в отбора, събрал най-добрите млади таланти у нас: "Винаги има малка разлика в поколенията, често правя паралел между тях и мен на тяхната възраст. Имам вече и различна гледна точка от тях, но вероятно на тяхната възраст и аз съм мислила като тях. Странно е да се видя в ролята на по-опитната. Но те с играта си не показват, че са млади състезателки, трябва само психически да превъзмогнат това, че ги смятат за млади. Те играят като отговорни и важни състезатели, които си поемат ролите и не бягат от отговорност. Имат много потенциал, но се справят успешно и с отговорностите в момента."

 

И обобщението на триумфа: "Радостна съм, горда съм с отбора, усещах енергията, спечелихме като отбор, духът се усещаше във всяка от нас, и това ме прави още по-щастлива."

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Берое Стара Загора
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи