Дава ли ни Лъчезар Димитров надежда за позицията гард?


16-02-2020 20:35

Анализ на Николай Костов - още от автора

 

От години наред говорим едно и също. В националния отбор има проблем на позиции пет и едно, тоест пойнт гард и център.

 

Тези две неща при подрастващи очевадно имаме проблем да ги създадем.

 

И докато при центровете може да ползваме оправдание, че високите момчета в нацията не достигат, волейболът ги обира, защото имахме повече успехи и още и още, то на позицията пойнт гард аз не виждам извинения.

 

В НБА отдавна са се обърнали към Европа за играчи на позицията едно, защото през годините школите се научиха как да развиват такъв тип играчи. Момчета около 190 см летят през океана всяко лято като списъкът би бил наистина доста дълъг, ако върнем и погледнем само 10 години назад.

 

Това са все играчи, които имат ограничен атлетизъм за тамошните стандарти, но просто фундаментално играта им е изчистена във всеки детайл и заради тези ограничения в атлетизма са станали в пъти по-хитри от американците.

 

Но не това е темата на днешния разговор. По скоро искам да обърна по-детайлен поглед към един гард, който прави много добър сезон в българското първенство, а именно Лъчезар Димитров

 

Защо точно той?

 

Причината е, че по време на турнира за купата на България Лъчо имаше изключително трудната задача да пази гарда на Рилски Спортист Брендън Браун (16 точки/ 5.5 асистенции/ 44 % успеваемост от тройката през сезона).

 

По време на този двубой няколко отигравания на гарда на Академик ми направиха впечатление та реших да разгледам по-детайлно неговото представяне.

 

Бърз преглед на последните му два професионални сезона показват удвояване на показателите. 

 

2018/2019 - 5.2 точки / 2.8 асистенции / 1.8 борби за 18.5 минути

2019/2020 - 10.4 точки / 5.6 асистенции / 3.3 борби за вече 27.6 минути

 

Друго впечатляващо е, че той успява да запише и по 1.7 откраднати топки средно на среща, което за този сезон, ако вземем играчите с повече от 4 изиграни мача му отрежда 5-то място в НБЛ.

 

Така поставена перспективата ще се върнем отново към въпросния мач на Академик срещу Рилски Спортист за купата, където Лъчо трябваше да спира Брендън Браун. За помощ съм се обърнал към Youtube канала WeakSide, който се занимава с това да подготвя дефанзивни анализи на играчи. Въпреки че там концентрацията е основно върху НБА проспекти, помолих създетеля на канала да обърне внимание и на едно българско момче. Той откликна и сега можем спокойно да наблегнем на доста детайли.

 

 

Защита в транзиция:

 

Когато гардът е нападнат в транзиция (бърза атака) в този двубой срещу него е стреляно 1/4 от игра, форсирал е 1 грешка и веднъж е извършил нарушение с изпълнение. Това може да видите във видеото от 0 до 1.27 минута.

 

Забелязват се страхотни навици да се играе с високо вдигнати ръце, много добра скорост на бягане назад. Там, където може бе има нужда от работа е, когато противниковия играч смени посоката и Лъчезар трябва да се обърне и да спринтира (Turn and Run)

 

Пик′Н′Рол защита:

 

В такава ситуация високият 187 см. гард бе поставен 6 пъти. В пет от тях той минава отгоре (over) и веднъж минава отдолу (under). Не получава нито един кош, а във всичките 6 пъти нападателят му отклонява топката.

 

Тук можем да влезем и в детайли какво е била отборната стратегия, защото тя засяга много човека, който пази топката, но на този етап няма да коментираме.

 

Активни ръце:

 

Това, което най-силно ми направи впечатление при Димитров е колко активно и чисто играе с ръце.

 

Напада топката, което в съвременния баскетбол е много важно, за да не влиза нападателя в комфорт. В същото време не губи позиция с крака.

 

Успява на няколко пъти да спечели владение за своя отбор, а на няколко ситуации просто топката отива при по-слаб нападател точно заради отплесване. Ще използвам момента да направя вметка, че точно така Кауай Ленърд пазеше ЛеБрон Джеймс

във финалите. 

 

Във подробната статистика може да видите още:

- защитата на човек без топка

- защита на "close out"

 

Заключение

 

Израстването в играта на Лъчезар Димитров е повече от забележително. Поздравления наистина за всеки въвлечен в процеса. Има още много неща в играта, които трябва да се подобряват, но най-важното е поставено - основата. Солидна игра в защита.

 

Оттук-нататък трябва да се стабилизира стрелбата отдалеч, да се добавят движения, с които Лъчо сам да си създава ситуации за шут, а защо не и още движения за нисък пост.

 

Ще следим с нетърпение, а вие може да следите WeakSide в Youtube за повече подобни анализи.

 

Ето и линк към тази статистика - ТУК

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи