Росен Барчовски: Можеше да се изчака с решението за квотите


Росен Барчовски: Можеше да се изчака с решението за квотите
(сн. BGbasket.com)
19-04-2020 19:32 | bgdnes.bg

Селекционерът на националния отбор за мъже Росен Барчовски коментира пред bgdnes.bg решението да се прекрати сезонът в НБЛ, като го подкрепи.

 

"Всички клубове се обединиха около това, но именно те предрешиха нещата. Голяма част от отборите освободиха своите чужденци още в средата на март, когато започна извънредното положение. В повечето клубове това са най-класните играчи. Сега е много трудно да се завърнат," допълни Росен Барчовски. "Решението е тежко, но виждате какво се случва и в другите спортове. Във волейбола се заговори за съдебни дела. Навсякъде по света това е проблем. Нормално е да има напрежение, след като са хвърлени толкова усилия и средства."

 

Раздорите между водещите клубове няма да се отразят на взаимоотношенията между баскетболистите в националния отбор, убеден е Росен Барчовски. "Една от най-силните черти на тима е духът и приятелството," допълни именитият треньор и баскетболист. "Беше направен неумишлен опит това да се развали. За щастие не се получи. Момчетата са разумни. По-големият проблем е, че европейското първенство беше отложено за 2022 г. Не е ясно как ще се проведат квалификациите, където тръгнахме добре."

 

Най-голяма дискусия от решенията на Управителния съвет предизвика изборът на трите отбора с квоти за европейските клубни турнири, като се взе класиране от сезон 2018-19.

 

"ФИБА най-вероятно ще търси допълнително отбори, които да участват в тези турнири, защото много бюджети ще намалеят," смята Росен Барчовски. "Напълно е възможно да имаме и четири участници. Не трябваше да се избързва с решението за квотите."

 

Първенството при жените, втория ешалон на мъжете и детско-юношеските шампионати могат да се доиграят и до Нова година, е мнението на Барчовски. "При жените има два отбора, които се борят за първото място и още два за бронзовите медали. Същото е положението в "А" група при мъжете", обобщи селекционерът.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи