Последният танц на Чикаго Булс: Най-важните моменти от епизоди 1 и 2


20-04-2020 14:03 | BGbasket.com

Първите два епизода от "Последния танц" на Чикаго Булс, документалната поредица за пътя към шестата титла на Майкъл Джордан и компания, предизвикаха очаквания бум.


Едночасовите серии бяха излъчени рано тази сутрин, а в България вече могат да се гледат на платформата Нетфликс.

 

Първият епизод основно проследи развитието на Джордан, с феноменалните му години в университета на Северна Каролина.

 

"Бях по-добър от него..., за около две седмици," е една от култовите реплики в епизода, казана от Джеймс Уърти за Джордан, новобранец в Северна Каролина.


Две седмици отнема и на Чикаго Булс впоследствие да разберат всички там, че Джордан е най-добрият играч в състава.

 

В серията зрителите се запознават и със злодея в поредицата - генералният мениджър Джери Краус. Човекът, който се опитва да разбие шампионския тим, след пет поредни титли, с желание да изгражда нов отбор... с нов треньор. Джордан е ясен - няма да играе за друг треньор. И Фил Джаксън получава още един сезон начело. Краус обаче е човекът, който изобщо вкарва Джаксън в Чикаго Булс, като млад помощник...

 

В началото на този последен сезон, Фил Джаксън му дава име - Последният танц... Име, написано на плейбука за сезона.

 

Откровението на Джордан за новобранския сезон: "Момчетата правеха много неща, които не виждах. По време на предсезонната подготовка обикалям хотела, търся ги. И чувам шум от една стая, чукам, и се чува "шшшшшш". Един дълбок глас ме пита - Кой е там? Казвам Ем Джей. Чува се отново - о, той е само новобранец, не го мислете. И ме пуснаха вътре. А там е целият отбор. И правеха неща, които никога не бях виждал... Едните пушеха трева, другите правеха линии, трети бяха с жени... От този момент знаех, че съм сам."


Безценната реплика: "Майкъл Джордан е единственият играч, който може да включва и изключва, когато си пожелае. И той никога не изключваше." Казва я помощникът в Северна Каролина Рой Уилямс. И веднага се запечатва в съзнанието на гледащия.


Във втория ESPN разказа историята на Скоти Пипън, от бедността в малко градче с огромно семейство, до НБА, и мизерния договор, предложен му от Чикаго, и приет от него, за да осигури фамилията си. Разтърсваща история, но Джордан дава ясно да се разбере и тук, колко е важен Скоти за успехите. Джордан го повтаря множество пъти в тези първи две серии.


Но притиснат от произхода си, Пипън се съгласява на договор за седем сезона и 18 милиона долара... А можеше да прибира сигурно 10 пъти повече, коментират околните. Със сигурност сума, неотговаряща на статуса му. 122-ри по заплата в НБА, а един от водещите играчи, може би втори в цялата лига. За сравнение, в момента 122-ят по заплата в НБА прави 10 милиона на сезон... "Не можех да си позволя лукса да рискувам, да се контузя и да не мога да се грижа за своите хора," казва той. Заради всичко това, Пипън иска да бъде разменен през 1997-а година. Нарочно се оперира в края на почивния период, "не иска да си прецаква лятото".


Джордан коментира: "Той се опита да накара ръководството да му промени договора. А Джери нямаше да го направи. И аз трябваше да почна сезона без него... Мисля, че Скоти бе егоист в тази ситуация."


Следват поредица от загуби на старта на сезона, Джордан е видимо ядосан, кадрите от тренировките показват остри думи към съотборниците му.


Поредното връщане назад във времето разказва за произхода на Джордан, родителите му, братята му и начина, по който стига до славата.


Майкъл Джордан е ясен, че ограничение на минути, умишлено губене на мачове заради Драфта, не са част от неговата философия. По тези причини още в началото на кариерата си той губи всякакво доверие в ръководството на Чикаго.

 

Историята припомня за първата тежка контузия на Джордан, за тайното му възстановяване обратно в Северна Каролина, и легендарната плейофна серия с Бостън през 1986-а. Ядосан, че е загубил на голф от Дани Ейндж, загубил и Мач №1 преди това, Джордан избухва във втората среща. Ейндж признава: "Бих го, имаше доста присмех и обиди. Може би сгреших."


Майкъл Джордан е нещо невероятно в този Мач №2, "просто не спрях", както казва той. Вкарва 63 точки. Лари Бърд коментира: "Това не бе Майкъл Джордан на терена. Беше Господ, маскиран като Майкъл Джордан."

 

В епизодите участват и президентите на САЩ Барак Обама и Бил Клинтън, описани като "бивш жител на Чикаго" и "бивш губернатор на Арканзас"...

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи