Петко Маринов: Никога в баскетболните среди не е имало такава омраза и неколегиалност


Петко Маринов: Никога в баскетболните среди не е имало такава омраза и неколегиалност
(сн. LAP.bg, архив)
17-05-2020 19:00 | Тема: Спорт

Легендата на българския баскетбол Петко Маринов е с положителна нагласа за промяна на броя чужденци в отборите от НБЛ. Маринов коментира пред "Тема Спорт" и представянето на своя тим Академик.

 

"Това означава, че българските играчи имат бъдеще, но трябва да им се гласува доверие. Ние само с наши момчета завършихме пети, като имаме двама в основния състав на националния ни отбор, още трима в разширения. Лъчко (Димитров) спечели наградата за най-добър до 21 години, която вие инициирате. Затова смятам, че сега е моментът да се намали броят на чужденците в България, с най-много трима в състав. С петима американци се радваме на Балканската лига, това ли е целта? При всички положения, с това ниво на Балканската лига, за мен даже е обидно", сподели бившият старши треньор на "студентите" и настоящ консултант на тима.

 

"Едва излизаме от първите групи на евротурнирите, а вземаме американци, вместо българите да играят... Не го казвам, за да приличам на други хора, но в този наш проект израснаха качествени играчи. Имаме хубави момчета, те трябва да играят, но и да се държат за гушите. Не може да им се позволи да летят във въздуха, защото сърбите имат хубава приказка - "кой на високо лети, ниско пада". Да си ги държим с ред и дисциплина и много работа. Иначе лъжем себе си с тези американци, а всъщност сме на дъното. Важно е да има чужденци, но да са 2-3-ма и качествени. Тази година Левски Лукойл имаха качествени чужденци, миналата - Балкан, но това се случва рядко", добави той.

 

Маринов засегна темата и за нападките между отборите и различията в мненията им.

 

"Първо искам да ти кажа, че аз съм от 62-ра година в баскетбола, 63-та спечелих първия си медал. Никога в баскетболните среди не е имало такава омраза и такава неколегиалност. За голямо съжаление, аз трябва да го кажа това. Много грозна картина. Когато сме по-слаби, ставаме комплексари. Много ми се иска след пандемията да започнем на чисто, с нов манталитет. Трябва много неща да променим. Не може малка държавка като нас, на която много ни се отдава спортът, да си рушим всичко сами", обясни легендарната фигура.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи