Балкан U14 защити титлата си след обрат срещу Академик


Номер 1 за българския баскетбол
Номер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетбол
(сн: BGbasket.com)

19-08-2020 16:39 | Мария Маринова

Балкан защити титлата си от Държавното първенство за момчета U14. Баскетболистите на Николай Пеев спечелиха трофея за втора поредна година, след като на финала в „Арена Ботевград“ се наложиха над Академик Бултекс 99 със 79:64. Те завършват надпреварата със седем поредни победи, като загубата бе единствена за днешния им съперник. MVP на турнира стана Александър Гавалюгов, който вкара 50 точки във финала.

 

Пловдивчани водеха с двуцифрена разлика през първото полувреме, но балканци играха много силно след почивката и стигнаха до обрата. Това е втори трофей за клуба при подрастващите за този сезон, след като преди дни 16-годишните също завоюваха златните отличия. Под ръководството на Николай Пеев пък този набор печели общо четвърта титла през последните години.

 

По-рано днес бронзовите медали на шампионата бяха спечелени от БУБА Баскетбол.

 

Стрелбата от тройката потръгна на Балкан в началото на срещата и тимът дръпна с 11:4, като 9 от точките бяха дело на Александър Гавалюгов. Гостите обаче бързо започнаха да топят разликата и минути преди края на частта поведоха за първи път в мача след серия от 6:0. В последната си атака „зелените“ успяха да върнат един кош и намалиха изоставането си само на точка при 20:21.

 

Димитър Стамов даваше сериозно предимство на Академик под коша при вторите петици. Играчите на Балкан натрупаха доста лични нарушения и за първите седем минути на частта бяха вкарали едва две тройки, което позволи на съперника да поведе с 33:27. Разликата в полза на пловдивския тим продължи да расте и на почивката тя бе най-голямата до момента при 37:28.

 

Баскетболистите на Николай Пеев стартираха много силно второто полувреме и след серия от 10:2 се доближиха само на точка от опонента си. Натискът на домакините се засили и шест минути след началото на частта стигнаха до пълен обрат при 44:42 след две поредни тройки на Велизар Георгиев и Александър Гавалюгов. Академик отново излезе напред веднага след това, а играта продължи кош за кош, но след точна далечна стрелба със сирената на Калоян Живков последната част започна при 51:48 за „зелените“.

 

Подемът в играта на Балкан продължи и през последната част, която тимът започна със серия от 15:2 и се откъсна с най-голямата разлика в своя полза до момента при 66:50. Баскетболистите на Йордан Иванов обаче не се предадоха и отговориха с 8 безответни точки три минути преди сирената. Малко след това те свалиха разликата и на 7 точки, но домакините отново натрупаха двуцифрен аванс и не позволиха пълен обрат.

 

Александър Гавалюгов доминира във финала с 50 точки / 8 тройки, 13 точки реализира Виктор Груев.


Кристиян Александров и Александър Язаджиев вкараха по 11 за пловдивчани, Димитър Димитров завърши с 9.

 

 

 

 


РЕЗУЛТАТИ ОТ ФИНАЛИТЕ ЗА МОМЧЕТА U14

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Финали за момчета U14
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи