Два варианта пред България да се класира на Евробаскет 2022


Два варианта пред България да се класира на Евробаскет 2022
20-02-2021 14:05 | BGbasket.com

Мъжкият национален отбор на България се изправя днес срещу Латвия в решителен мач от европейските квалификации. Именно тези два тима ще определят и кой ще спечели последната квота за финалите на Стария континент от група H, след като Гърция и Босна и Херцеговина вече се класираха за тях.

 

Ето и как баскетболистите на Росен Барчовски могат да се класират на Евробаскет 2022:


Вариант 1 – победа срещу Латвия

 

В момента България и Латвия са с баланс 3-1. Победа днес, независимо с каква разлика, ще класира националите ни на европейското. В този случай, дори и при най-лошия сценарий в последния кръг – загуба на България от Босна и Херцеговина и победа на Латвия срещу Гърция, „лъвовете“ ще се изравнят с латвийците, но ще имат предимство заради директните мачове.

 

Вариант 2 – загуба от Латвия с до 5 точки, победа срещу Босна и Херцеговина и победа на Гърция срещу Латвия в последния кръг

 

В случай, че България не успее да победи Латвия в Рига, тимът ни има вариант да се класира на европейското и при загуба с до 5 точки от този съперник. За целта обаче в последния кръг българите трябва задължително да спечелят срещу Босна и Херцеговина, а Латвия да загуби от Гърция. Така двата тима отново ще са с равни точки, но предимството ще е за българите заради успеха с 6 точки разлика в Ботевград.

 

На теория съществува и опция България да се класира на Евробаскет 2022 при загуба и с точно 6 точки от латвийците и победа срещу Босна и Херцеговина, като в същото време Гърция победи Латвия. Така, при равни показатели в преките двубои, ще се гледа головата разлика. Този вариант обаче е малко вероятен, защото в момента сме -47 спрямо латвийците и трябва евентуалните победи на българите и гърците в последния кръг да са с големи разлики.

 


ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРУПА Н, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА H, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА Н, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА Н, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи