Константин Костадинов става най-младият дебютант в новата история на националния


Константин Костадинов става най-младият дебютант в новата история на националния
(сн: FIBA)
22-02-2021 15:14 | Мария Мицова

Константин Костадинов е на път да сложи нова страница в своята все още кратка, но пълна с успехи младежка кариера.

 

Талантът от Реал Мадрид може да дебютира днес за мъжкия национален отбор, тъй като попадна в групата от 12 за последния двубой от евроквалификациите срещу Босна и Херцеговина.

 

Ако влезе в игра, Костадинов ще го стори на точно 17 години, 10 месеца и 28 дни - около месец преди да стане на 18.

 

Така Константин ще размине Бождиар Аврамов и Цветомир Чернокожев по този показател.

 

Само преди две години и половина Чернокожев стана един от най-младите играчи, дебютирали в официален мач на мъжкия национален отбор в последните няколко десетилетия на точно 18 години, 5 месеца и 29 дни.

 

Преди него Божидар Аврамов, направи своя дебют на 18 години, 5 месеца и 12 дни, през 2008-а. На следващата година Аврамов игра и на Европейско първенство, само на 19 години.

 

Приблизително на същата възраст е и Бойко Младенов през 1999-а, когато играе в квалификациите за Евробаскет 2001. В същия състав, но не попада в групата за официалните срещи е и Веселин Веселинов, тогава само на 16 години!

 

На 18 дебют за България направи и Йордан Минчев, в началото на дългия квалификационен цикъл, но това стана малко преди да навърши 19.

 

На 19 години близнаците Деян и Калоян Иванови играха на Евробаскет 2005 в Сърбия и Черна гора, а преди това на още по-крехка възраст те бяха част от национална формация за Универсиада.

 

Спас Натов също дебютира като тийнейджър за националния отбор в края на 80-те. За най-ранно дебютирал играч в историята ни се смята Георги Панов.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи