Барчовски: Любо Минчев започна изграждането на този отбор, аз имах шанса да завърша цикъла


Барчовски: Любо Минчев започна изграждането на този отбор, аз имах шанса да завърша цикъла
23-02-2021 17:34 | Мария Маринова

Селекционерът на мъжкия национален отбор Росен Барчовски отдаде дължимото и на своя предшественик Любомир Минчев за успеха на България в европейските квалификации. Тимът ни се прибра днес от Рига, а наставникът сподели и първите си впечатления след класирането на „лъвовете“ на Евробаскет 2022.

 

„Може би малко еуфорията намаля, но не напълно. Тепърва ще осъзнаваме какво е станало, сега е повече радост, емоция и щастие“, започна Барчовски.

 

„Не съм си и помислял, че аз съм единственият треньор, който може да класира отбора на европейско. Има много хора, които са работили с тези момчета – тези, които са ги открили като деца, мотивирали са ги и са ги подготвяли по клубовете. Също и родителите им – те са създали тези момчета. Любо Минчев в предишния щаб започна изграждането на този отбор, аз имах шанса да завърша този цикъл доволно“, сподели той.

 

Атмосферата е много добра. Опитахме във вчерашния мач да се върнем със същата мотивация като в първия ден, но не се получи. Борихме се, много искахме и вчера да победим, но беше трудно. Имаше много голямо изхабяване физически, но и най-вече психически. Доволен съм и най-вече, че всички са здрави. Прибираме се с отрицателни тестове и без контузии, в днешно време това е много важно“, добави още националният селекционер.

 

Барчовски коментира и как включването на Янис Тима и Дайрис Бертанс в националния тим на Латвия е оказало негативен ефект върху съперника ни: „100% беше плюс за нас, че латвийците нямаха време за сработка със звездите им. Това го знаехме всички. В колективен спорт не става с присаждане на каквито и да било звезди за една тренировка. Всичко се обърква така и го видяхте това нещо. Много исках Везенков да дойде, но да съм честен – не и в последния момент. Дадох много такива примери и то се видя на терена. Те просто не бяха себе си и ни помогнаха. Ние, разбира се, направихме каквото трябва, но това нещо с включването на които и да било играчи в последния момент, не работи.“

 

Наставникът смята, че в отбора ни има още много потенциал: „Като игра дадохме почти всичко на мача с Латвия. Като селекция липсват много играчи, да не ги изброявам всички. В първия цикъл страшно много помогнаха в началото и Станимир Маринов, и Йордан Минчев, и Божидар Аврамов. Преди това беше Павел Маринов. Ще им дойде времето и на тях. Има и млади момчета. Липсва ни ръст. Живот и здраве, планираме лятото да направим някаква подготовка с контролни срещи. Има високи момчета като Емил Стоилов и Николай Вангелов. Вижда се с просто око, че страшно много ни липсва ръст.“

 

„Бях готов още в първия мач да пусна Константин Костадинов да играе. Така се разви срещата, че не се наложи. Бях убеден, че за втория ще се случи. Той има огромно самочувствие, за таланта няма и да спорим. В него е бъдещето. Просто му трябва един мъжки  отбор, в който да се включи, да започне да тренира и да играе. Стига вече с тези юноши, време му е да влезе в някакъв мъжки отбор“, добави той.

 

През февруари България спечели квота за Евробаскет 2022, а Балкан и Рилски спортист се класираха за елиминациите във ФИБА Къп. „Тези успехи за импулс, въпросът е да го използваме правилно и разумно. Аз отговарям за националните отбори и мъжкия тим, ще подготвя програма още за това лято. Само се надявам да не ни отлагат състезанията, защото никой не знае. Миналата година отложиха всички състезания, надявам се тази да не се случи“, завърши Барчовски.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Росен Барчовски, Любо Минчев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи