Финал за Левски Лукойл след инфарктен обрат в Ботевград


Финал за Левски Лукойл след инфарктен обрат в Ботевград
(сн. balkan-basket.com)
11-05-2021 20:52 | Мария Маринова

Левски Лукойл е вторият финалист в Националната баскетболна лига. В изключително оспорван и драматичен мач в „Арена Ботевград“ тимът обърна действащия шампион в лигата Балкан със 103:101 и с 3-1 победи затвори серията в своя полза.  Домакините поведоха с 16 точки в хода на срещата, но ги пропиляха през второто полувреме, a до последните секунди крайният изход на срещата не бе ясен.

 

Съперник на Левски Лукойл на финала ще бъде Рилски спортист, докато Балкан ще играе за бронзовите медали срещу Академик Пловдив. Двете серии започват следващата седмица.

 

В игра за Балкан в този мач се завърна Сияни Чеймбърс, но на паркета отново не се появи и Тауан Ейджи. Извън състава остана и контузения Крис Минков, който няма да може да играе до края на сезона. Левски Лукойл пък отново бе без Рейкуон Мичъл.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Гостите поведоха с 8:4, но след 7 безответни точки съперникът им бързо стигна до обрат, като в следващите минути играта вървеше кош за кош. Левски Лукойл залагаше основно на играта в подкошието, но Балкан наниза общо четири тройки само за тази част и след края й бе напред с 26:21.

 

Малко след старта на втория период Дарко Балабан и Сияни Чеймбърс направиха разликата двуцифрена за първи път в мача – 31:21, което принуди Константин Папазов да вземе прекъсване. Преднината на „зелените“ на два пъти достига 11 точки след това и въпреки че столичният тим успя да се доближи само на 6, на почивката Балкан бе напред с 46:37, като 18 от 20-те точки на тима през тази част бяха дело на Сияни Чеймбърс и Димитър Димитров. Най-постоянни за гостите през първото полувреме пък бяха Данило Тасич и Кийт Бенсън.

 

Домакините продължиха да поддържат висока успеваемост от далечно разстояние и след паузата, а след тройка на Станимир Маринов в средата на третата четвърт се откъснаха с 62:46. Левски Лукойл обаче отвърна със серия от 15:2 и почти заличи пасива си. Малко след това точна далечна стрелба на Венцислав Петков свали разликата само на точка, а след кош на Денислав Вутев преди последната част тимът му водеше със 72:69.

 

Заключителната четвърт започна с размяна на тройки, като на два пъти гостите изравняваха, а след това Балкан отново повеждаше. Седем минути и половина преди края Левски Лукойл стигна до пълен обрат – 79:78 след забивка на Йордан Минчев. Дарко Балабан и Сияни Чеймбърс отново изведоха домакините напред за 84:80, но след серия от 10:0 Левски Лукойл дръпна в резултата. При оставащи по-малко от две минути преди сирената обаче Димитър Димитров върна „зелените“ в мача след пет поредни точки за 92:94, но почти веднага излезе за пет фаула. Играта вървеше точка за точка, а 7 секунди преди края при 102:99 за гостите Балкан получи право да организира последна атака. Сияни Чейбърс бе фаулиран и вкара два наказателни удара, след което Христо Захариев бе пратен на линията при 102:101 и 3 секунди. Той вкара единият фаул, като до края Чеймбърс пробва нова тройка, но стрелбата му бе твърде далеч от целта.

 

Данило Тасич и Христо Захариев бяха най-резултатни за финалиста, съответно с 26 и 20 точки. 16 и 15 вкараха Бенсън и Костов, 14 - Венци Петков.


Божидар Аврамов реализира 20 за Балкан, Димитър Димитров и Сияни Чеймбърс съответно - 19 и 18, и Дарко Балабан - 17.

 

Балкан вкара 17 тройки, но не успя да отговори на бързите атаки на Левски и "сините" вкараха повече в подкошието.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БАЛКАН - ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2020/2021

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2020/2021

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2020/2021

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, Левски Лукойл
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи