Янко Янков: Влизаме в мачовете като аутсайдери, но това трябва да ни мотивира


Янко Янков: Влизаме в мачовете като аутсайдери, но това трябва да ни мотивира
(сн. shum.bg)
06-10-2021 13:01 | shum.bg | BGbasket.com

Шумен няма поставени конкретни цели през новия сезон. Това обявиха от клуба на пресконференция по повод началото на шампионата, в която участваха треньорите Янко Янков и Звонко Папак и капитанът Виктор Серафимов.

 

„Искаме да изградим свой собствен стил на игра, от мач на мач да израстваме като отбор, да ставаме все по-добри“, каза старши треньорът на отбора Янко Янков.

 

„Разчитаме на млади играчи, като част от тях са от школата на клуба. Като за първи сезон в НБЛ нямаме поставени конкретни цели за класиране. Знаем, че влизаме в мачовете като аутсайдери, но това трябва да ни мотивира повече, да играем по-освободено“, добави той.

„Следващата година може да търсим класиране в средата или по-напред. Тази младите момчета в отбора ще се обиграват. Те сега имат по-големи отговорности и за момента се справят с тях. С всеки мач, който играхме по време на подготовката, ставахме по-добри“, допълни помощник-треньорът Звонко Папак.

 

Според капитанът Виктор Серафимов настроените в отбора е много добро. „Повечето от нас нямат опит в елитното баскетболно първенство. Но всички сме с желание да играем добре, да напредваме и да побеждаваме. За този един месец подготовка създадохме добър колектив. Виждаме, че имаме напредък. Надявам се да ставаме по-добри и да покажем добър баскетбол“, каза баскетболистът.

 

На 13 състезатели ще разчитат треньорите за участието в НБЛ. Трима от тях са сърби, останалите момчета са от България, а петима играчи са от школата на клуба и подписаха професионални договори.   

 

По време на подготовката си за сезон 2021/2022 отборът изигра десет контролни срещи, сред тях имаше и мачове с тимове от Румъния и Сърбия.

 

„Доволни сме от подготовката. Играхме със силни противници, като идеята бе да се учим да се раздаваме докрай на терена, да играем мобилизирано 40 минути, да се раздаваме, въпреки резултата“, каза Янко Янков.

 

Той подчерта, че въпреки участието на отбор в НБЛ, клубът не обръща гръб на школата, а напротив, ще се стреми да я развива все повече.

 

„Участваме в елитното първенство, за да покажем на малките играчи в отборите ни, че има къде да се развиват, ако искат да играят баскетбол. Амбицията ни е да изградим по напред в годините отбор от баскетболисти от нашата школа. Така че работата с подрастващите ще продължи на високи обороти“, допълни Янков.

 

Клубът ще има отбори във всички възрасти в първенството при подрастващите в мъжко направление и две гарнитури при момичетата – до 12 и до 14 години. Освен това в ББЛ А група ще играе втори тим на Шумен, в който ще участват кадети, юноши и играчи, които по-малко участват в мачовете в НБЛ.

 

Съставът, набор 2008 г., който стана вицешампион на България, ще участва в европейската младежка лига по баскетбол. Първият турнир от тази лига започва на 7 октомври в Будапеща, като групата на шуменци е от 9 отбора от Унгария, Испания, Италия, Полша, Словакия, Румъния.

 

По време на пресконференцията Янко Янков благодари на всички партньори, с които работи клуба и които са застанали зад отбора и го подкрепят за участието му в НБЛ. Треньорът изрази съжаление, че в момента не се допуска публика в залите, защото за шуменския тим тя ще е допълнителен играч на терена.

 

Първата среща на Шумен в НБЛ за сезон 2021/2022 е домакинство на Рилски спортист. Мачът е този петък в зала „Арена Шумен“.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Шумен, Янко Янков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи