Наказаха Балкан с два мача без публика заради саморазправа на фен със съдиите


Наказаха Балкан с два мача без публика заради саморазправа на фен със съдиите
(сн. balkan-basket.com)
16-05-2022 23:15 | nbl.basketball.bg

Огромен скандал се разрази в навечерието на третия мач от полуфиналите в НБЛ между Левски и Балкан. Дисциплинарно-административният съвет наказа "зелените" с два мача пред празни трибуни заради инцидент по време на почивката на втория двубой от серията в Ботевград.


Причината за солената санкция е "зрителска саморазправа чрез употреба на физическа сила с длъжностно лице", става ясно от решенията на ДАС.


Това означава, че Балкан може и да няма домакински мач пред публика до края на сезона в зависимост от развитието на сериите. Решението може да се обжалва в едноседмичен срок.

 

Клубът е и глобен с парична сума, а ето какво още пише в доклада:

 

"ДАС се запозна и с доклада на София Масларова за мача между Балкан и Левски от 14 май в Ботевград. Съветът реши:

„Налага на БК „Балкан“ имуществена санкция в размер на 200 (двеста) лева на основание чл. 40 т.4 от ДАП на НБЛ във връзка с чл.7 от „Правила за провеждане на държавно първенство мъже – НБЛ“ за неизправни измервателни уреди в среща № 4 (Плейоф – полуфинали) между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски“, проведена на 14.05.2022 г.

 

На основание чл. 29 от ДАП на НБЛ, решението по т.1 не подлежи на обжалване.

Мотиви: Според доклада на дежурния представител на БФБ, на два пъти по време на срещата е имало проблем с измервателните уреди, като при подновяване на играта, времето е стартирало на пулта за управление, но на часовниците не се е отразило изтичането на десет секунди, като това се е коригирало със закъснение, което е нарушение на чл.40 т.4 от ДАП на НБЛ и чл.7 от Правилата за провеждане на държавно първенство мъже – НБЛ. С решение от 09.02.2022, ДАС отправи указание до БК „Балкан“ да бъдат отстранени нередовностите на измервателните уреди. Предвидената имуществена санкция в чл.40 т.4 от ДАП на НБЛ е до 500 лева. Предвид това, че има отправено предупреждение и все още са налице нередовности, ДАС налага санкция в размер на 200 (двеста) лева.

  1. Налага на БК „Балкан“ имуществена санкция в размер на 1000 (хиляда) лева и провеждане на следващите 2 (две) домакински срещи на клуба пред празни трибуни на основание чл. 37 т.3 от ДАП на НБЛ за зрителска саморазправа чрез употреба на физическа сила с длъжностно лице в среща № 4 (Плейоф – полуфинали) между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски“, проведена на 14.05.2022 г.

 

На основание чл. 27 от ДАП на НБЛ, решението по т.2 подлежи на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ, в едноседмичен срок от уведомяване за същото.

 

Мотиви: Според рапорта за инциденти на дежурния представител на БФБ г-жа София Масларова и рапорта за инциденти на старши-съдията Мартин Хорозов, по време на почивката между втора и трета четвърт на срещата, докато съдиите Мартин Хорозов и Стедан Стефанов са се отправяли към съдийската стая, същите били пресрещнати от фен на БК „Балкан“, който блъснал с ръка главата на съдията Стефан Стефанов. Това се явява нарушение чл.37 т.3 от ДАП на НБЛ. Предвидените наказания в чл.37, т.3, от ДАП на НБЛ се прилагат кумулативно, поради което при нарушаване на разпоредбата се налагат както имуществена санкция в размер до 5000 (пет хиляди) лева, така и принудителна мярка от 2 (две) до 5 (пет) срещи лишаване от домакинство или от 2 (две) до 5 (пет) домакински срещи пред празни трибуни. Като се запозна с рапортите на дежурния представител на БФБ – София Масларова и старши-съдията Мартин Хорозов, ДАС на НБЛ налага на БК “Балкан“ мярка – провеждане на следващите 2 (две) домакински срещи на клуба пред празни трибуни, като кумулативно с това налага и имуществена санкция в размер на 1000 (хиляда) лева.

  1. Налага на БК „Балкан“ имуществена санкция в размер на 500 (петстотин) лева на основание чл. 40 т.14 от ДАП на НБЛ във връзка с чл. 26 от „Правила за провеждане на държавно първенство мъже – НБЛ“ за неосигуряване на достатъчна охрана за среща № 4 (Плейоф – полуфинали) между отборите на БК „Балкан“ и БК „Левски“, проведена на 14.05.2022 г.

 

На основание чл. 27 от ДАП на НБЛ, решението по т.3 подлежи на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ, в едноседмичен срок от уведомяване за същото.

Мотиви: Според рапорта за инциденти на дежурния представител на БФБ г-жа София Масларова и рапорта за инциденти на старши-съдията Мартин Хорозов, по време на почивката между втора и трета четвърт на срещата, докато съдиите Мартин Хорозов и Стедан Стефанов са се отправяли към съдийската стая, същите били пресрещнати от фен на БК „Балкан“, който блъснал с ръка главата на съдията Стефан Стефанов. Последните събития са се случили в момент, в който би следвало съдиите да бъдат съпровождани от охрана към съдийската стая, с оглед предотвратяване на подобни инциденти, което задължение на клуба домакин е заложено в разпоредбата на чл. 26 от „Правила за провеждане на държавно първенство мъже – НБЛ“, като спрямо докладите на г-жа София Масларова и г-н Мартин Хорозов, охраната се е появила едва след настъпване на инцидента, което води до извода, че не е била осигурена достатъчна охрана за обслужване на срещата. Това се явява нарушение чл.40 т.14 от ДАП на НБЛ. Предвидената имуществена санкция в чл.40, т.14, от ДАП на НБЛ е в размер до 1000 (хиляда) лева. Като се запозна с рапортите на дежурния представител на БФБ – София Масларова и старши-съдията Мартин Хорозов, ДАС на НБЛ налага на БК “Балкан“ имуществена санкция в размер на 500 (петстотин) лева.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Дас, Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи