Папазов: Таксата за Минчев трябваше да бъде платена от федерацията


Папазов: Таксата за Минчев трябваше да бъде платена от федерацията
25-05-2022 19:15 | BGbasket.com

Старши треньорът на Левски Константин Папазов заяви, че федерацията е трябвало да плати таксата за Letter of Clearance на Йордан Минчев. Именно това ставало ясно от въпросния документ, който преди дни наставникът разкри, че притежава срещу БФБ. Ето и какво заяви той днес, когато заседава Арбитражната комисия:

 

“Описва се в трета книга, 66-и параграф, че таксата се плаща от Българска федерация по баскетбол. Дава се опция и клубът да я плати, но това не отменя правилото федерацията. Нашата жалба лежи на това, че Йордан Динков Минчев има картотека и има лицензионен лист, в който присъства, и никъде не е упоменато, че не е платена таксата на ФИБА. Това е единствено и само задължение. Ако те го бяха поставили с нота, че Йордан Минчев има звездичка, както има звездички на чужденците, и като чете Петър Цачев, да вижда Данчо Минчев със звездичка и пише: справка – да се провери дали е платен LOC. Не съм виновен, че някой не си е свършил работата.

 

Ние от ден първи тренираме абсолютно професионално, вероятно както тренират и гостите.  Няма нищо по-хубаво от това датата на следващия мач с Балкан да бъде 28-и. След като ние сме победили в едно такова дело, в което сме омерзени, няма да питам кой ще погасява разходите. Не му е моментът сега. Смятаме, че няма нищо по-нормално това да стане в събота. Не може утре със сигурност.

 

Ние сме пристрастни, аз смятам, че това трябва да бъде правилното решение, но комисията може да реши всичко. Ако каже, че не сме прави, продължаваме борбата за бронзовите медали. Не е самоцел.

 

Половината нямат висше образование, нямат лицензи за треньори. Драган е треньор, а Петкан води мача, пак заради компромисите. Следващия сезон няма да бъде така.

 

24 години като треньор и четири години като президент съм доминиращ фактор в българския баскетбол. Колкото и да се опитват да ми се разхождат по главата, когато го няма Вальо Златев, помагат, че мога и себе си. Благодарен съм на двата спонсора, всички останали пари давам от джоба си, без да съм бизнесмен. Моят син е след два дни абитуриент и след два дни ще взема пари на заем от много близък човек, за да не плаща той данък.

 

Казах и на комисията - за мен грешката е човешки фактор – Константин Папазов, Веселин Веселинов, Сандра Велчева. В съда обаче ще кажа и никой не може да ме обвини, че преднамерени действия на федерацията въвеждат БК Левски в заблуда, като картотекират Йордан Минчев и когато са забелязали, че няма Letter of Clearance мълчаливо са кореспондирали с конкурентите и на търг са се договорили да мълчат, естествено срещу някаква сума. И когато Левск постигне първия си успех с Данчо Минчев в плейофите, да го санкционират. Това ще кажа в съда. Няма доказателства, но хипотетично съществува. Защо БФБ издава лиценз на Данчо Минчев, като той е нередовен според тях. Не е ли с цел да ни заблуди и да ни вкара в капана на това да загубим служебно - питане към съдия Иванова в СГС, четвърти състав. Казвам ви моето мнение, аз съм безумно честен и казвам истината. Смятам, че е човешка грешка. Ние сме потърпевши, голям праз, че Сандра ще каже - аз съм виновна. Какво произтича от това? Нищо. Но когато Левски е виновен, се случва служебна загуба. Моето мнение е, че това е случайно. Мнението на целия отбор на Левски е, че това е преднамерени действия, с които са знаели, че Левски е нередовен и са си мълчали, за да може Левски да попадне в този капан.

 

Ако тези юристи сметнат, че федерацията е права, а ние виновни, на нас не ни остава нищо друго освен да потърсим правата си в Международния спортен съд в Лозана, където ние сме приложили идентичен случай на картотекиран руски футболист, който се оказва с нарушени състезателни права, но в същото време е лицензиран. Съдът в Лозана казва, че при положение, че има лицензионна карта и списък, този футболист е невинен, както и клуба му. Виновен е този, който неправомерно му я е издал. Единствената разлика е, че става въпрос за футбол, а не до баскетбол. Това е една от основните ни защити.

 

Защитата беше докарана до перфекционизъм от г-н Градев. Ако той не беше такъв перфекционист, аз нямаше да съм тук, защото няма изискване да бъда тук. И нямаше да получа този опит за лека заблуда на комисията. Обясних им, че ние като страна предявяваме претенции, че този документ, който получихме днес от ФИБА, е неправомерен за разглеждане, тъй като жалбоподателите не са запознати с този документ, а е изключителна манипулация на отделен член на БФБ, който го прилага, възползвайки се максимално от своите контакти, които има в международната федерация. Иначе аз не мога да го приема, ако този документ беше дошъл рано-рано при нас. Да, всяка страна си събира документите. Както ние си ги събираме, превеждаме, легализираме и харчим много пари за това дело и прилагаме документи, така и федерацията може. Само, че разликата знаете ли каква е – чрез нашите документи на БК Левски, след като ние даваме всички документи и федерацията се запознава с нашите козове, нормално е и те да ни дадат документи. Не знам дали е умишлено или е поредният пропуск, който и сега. Пропускът на Сандра кореспондира днес с пропуска БК Левски да не получи официален документ, който те се опитват да приложат и да повлияят на решението на комисията и да го изманипулират. Късмет, че дойдох и уважих г-н Градев, който ми каза: „Тити, аз не мога да дойда, иначе щях да бъда аз, но приеми, че тези хора са изключителни професионалисти, щом са избрани, идват извън работно време да ви помагат с документите, които са ви на ниво каменна ера, толкова са ви нередовни и не отговарят на нито едно законодателство. Отиди да покажеш уважение към тази комисия. Покажи и си тръгни. Затова дойдох и попаднах на този документ, късмет."

 

Решенията на Арбитража все още не са обявени.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Левски, Тити Папазов, БФБ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи