Петър Георгиев: Радвам се, че два отбора ще се борят за титлата по нормален начин


Петър Георгиев: Радвам се, че два отбора ще се борят за титлата по нормален начин
(сн. БФБ)
01-06-2022 19:51 | Мария Маринова

Президентът на Рилски спортист Петър Георгиев смята, че ще се получи достоен финал на сезона в Националната баскетболна лига. В спор за титлата неговият тим ще се изправи срещу Балкан. Ето какво сподели той пред BGbasket.com в навечерието на първия мач от серията, който ще се проведе в Самоков:

 

„Ние няколко пъти стигаме до този етап и всеки мач е различен за себе си. Първо се радвам, че остават два читави отбора, които по нормален начин да се борят за титлата на България. Иначе и двата са равностойни според мен. По-важното е да няма външна намеса при играта, както досега е имало. От 30 години съм в тази каша и виждам какво се случва. Дано този път наистина нещата са такива, каквито се правят в нормалните държави и да стане един хубав финал. През цялата година тези отбори са доказали, че са първите два в България, така че всичко останало нямаше да е ОК. Вече тук нека по-силният да победи.

 

Винаги съм искал тази игра да се развива в тази държава по един честен и правилен път, да носи радост – и на децата, и на другите хора, както и да се види, че наистина се прави нещо сериозно. Да събираш петима чужденци за 2-3 месеца и да правиш измислени неща не съм ОК. Аз много пъти го казвам – при нас има 300 деца и 12 души треньори, на които плащам заплата. Те тренират от мини баскетбол до мъже, има и момичета, и момчета. Сами може да прецените дали се прави нещо сериозно за баскетбола в този малък град или не.

 

Не искам да казвам хоп, преди да прескочим трапа. Правим всичко, което трябва, за да може наистина най-после Самоков да спечели тази титла, защото всички останали сме ги печелили по няколко пъти. Надявам се всичко да е добре. Но както ние, така и Балкан излиза да спечели титлата. Мисля, че ще бъде един достоен финал на тазгодишното първенство.

 

Още в началото казах, че тази година е по-различна. Почти всички отбори имаха по 3-4-5 американци, към тях и българите. Мисля, че българите има смисъл да се учат от професионализма на тези хора. Всички играчи в България говорят за заплати, а те се изкарват с много труд и работа. Коректността е двупосочна от страна на работодателя, какъвто съм аз, така и от страна на играчите. Трябва да има една равнопоставеност и разбиране. Всички се борим да има добър баскетбол. А кой вече ще спечели, пак ви казвам – нека да спечели по-добрият, въпреки че е клише. В никакъв случай не трябва да се получава така, че други хора да определят кой трябва да е първи, било съдии, било ръководства или който и да е. Това не е в интерес на баскетбола.

 

Ние сме най-потърпевши от тази пауза и цялата история да се правят такива щуротии. Никой от нас не иска да печели нищо, освен на спортното поле. А това, че някои хора правят грешки, после сме потърпевши всички останали за това. Не може в един момент да картотекираш трима души и да знаеш какви са правилата, да се плащат там тези прословути 250 швейцарски франка и на едно момче да не платиш, защото не знаеш дали неговата контузия ще мине и не се знае дали ще му трябва. Тънките сметки за 250 швейцарски франка доведоха до такива разправии, че въвлякоха и моето име, че аз съм виновен, Сашо Везенков е виновен. А той виновният е един и се казва Тити Папазов. Това го знаят всички, но се подведоха и Арбитражът. Доколкото разбирам от юридически истории, мисля, че това момче и сега няма право да играе за Левски, но това не са мои неща и никога не съм се занимавал с това. Аз си гледам отбора. Единственото лошо е, че три седмици не сме играли баскетбол, което не е добре, и то заради един-единствен човек. Нора Рангелова била, Глушков бил, Петър Георгиев бил, Сашо Везенков бил... Били сме някакви организатори на престъпни групи. Това не може нормален човек да го каже.

 

Не мога да кажа дали Балкан трябва да бъде наказан или не. Лично аз не искам да се играе на празни трибуни. Хората в Ботевград ще дойдат в Самоков, както бяха и в София. Добре дошли са. Публиката в Ботевград е страхотна и разбира от баскетбол. Не съм човек, който може нещо да промени, но много по-добре ще е да има публика. Пред празни трибуни го гледахме този филм две години покрай коронавируса. Това беше отвратително време да играят без публика. Това не е баскетбол, не е спорт. Ужасно е.

 

Бих бил много щастлив, ако видим залата в Самоков пълна, защото отдавна не е била пълна. Мисля, че тази година направихме едно чудесно първенство, с много добри играчи, сплотен колектив и разбиране. Момчетата са чудесни. Балкан също има чудесни състезатели - както чужденци, така и българи. Мисля, че ще се получи страхотен финал. Дано всички около този мач са на нивото на състезатели, защото последните мачове не показват това. Дори мачът в София показа, че има такива безумни грешки, които се правят и които с нищо не помагат на баскетбола.

 

Искам всички журналисти да дойдат в залата, да се радват на този спектакъл и да го отразяват. Не може да се играе полуфинал или финал, а на другия ден сутринта по телевизията започват новините с трета лига на английското футболно първенство или шеста лига не знам къде. Аз съм бил в залата, в която присъства журналист от водещите телевизии и на другата сутрин този човек не казва и една дума, че е бил на мач и се е случило еди-какво си. А за човека, който направи такива щуротии и загубихме месец и с нещо с адвокати и т.н., за него се пише и целите страници отразяват тази простотия, която стана. Всички трябва сложим тези хора на място. Tакива скандали не трябва да са водещи в нашия спорт, а да е водещо другото. Дано на финала си говорим само за баскетбол.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Рилски спортист, Петър Георгиев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи