Богдан Петков: Длъжни сме да дадем всичко от себе си заради хората в Плевен


Богдан Петков: Длъжни сме да дадем всичко от себе си заради хората в Плевен
(сн. Пресклуб България, архив)
02-06-2022 13:37 | Иван Вълчанов

Мениджърът на Спартак Богдан Петков е категоричен, че отборът му ще излезе пределно мотивиран в серията за бронза срещу Левски, за да зарадва публиката в Плевен. Той даде обширно интервю за BGbasket.com, в което говори за предстоящите мачове и дългата пауза, която се получи, като направи равносметка за сезона до момента и загатна за амбициите за догодина. Ето какво сподели Петков:

 

„Ние сме доста в скъсен състав. Паузата донякъде помага, но донякъде и пречи, защото все пак периодът между последния ни мач и първия за третото място е доста голям. В момента няма как да водим някакъв нормален тренировъчен процес, защото останахме без двама играчи. И Божо, и Мартин са основна част от нашия състав. Нямаме възможност за ротация от 14-15 души, за разлика от други отбори. Малко по-сложно е. На нас всеки един човек ни е важен. Със сигурност няма да е лесно, но оттук нататък трябва да излезем да играем заради Плевен и заради нашата публика. Залата ни се напълни няколко пъти. През цялата година имаше страхотна атмосфера, много деца. Длъжни сме заради тези хора да дадем всичко от себе си.

 

Казах на събранието на лигата, че трябва да се търси най-бързият начин да се подновят мачовете. Бях единственият, който каза, че трябва да се иска становище на ФИБА. За мое голямо съжаление генералният секретар на федерацията е и юрист, и делегат към ФИБА Европа. Вече ясно го казах от страна на клуба като позиция. Доколкото подочух, г-жа Нора Рангелова ще се оттегли. Не е нормално тя да е юрист към ФИБА Европа и да има такива несъответствия.

 

Начинът, по който се развиха нещата, не е много учудващ, защото поне аз откакто съм в баскетбола, 99% от скандалите са свързани с един човек и ние много добре го знаем. Друг е въпрос кой си затваря очите. Правилата са този човек и неговия клуб в 90% от времето се четат само с една гледна точка. Невероятен пример е последният мач и как грубо се нарушиха правилата камери на други медии да не присъстват на територията на залата, освен на телевизията, която излъчва мачовете. Медията, която излъчва мачовете и дава пари на клубовете, е с предимство пред всички останали, но човекът държа ефира десет минути, защото трябваше да му свети в очите и да каже каквото има.

 

За мен по този случай отговори дължат от федерацията, което смятам, че ще се случи. Според мен във времето ще трябва да се търси и от Арбитражната комисия. Смятам, че начинът, по който се прочете решението, на мен малко ми звучи отгоре-отгоре. Затова трябва да се питат юристи. Имаме пример в българския баскетбол с човек, който разбира от всичко. Надявам се този пример да не се клонира в другите клубове. Да, човекът юридически е бил подготвен. Не смятам, че от решението, което прочетох, от комисията са обърнали внимание на това, което са дали от Левски 2014. По-скоро са прочели правилата според ЗФВС, в които също има доста неясноти. Вътре пише хем, че картотекиран състезател има право да играе, хем, че са важни наредбите и правилата на съответната федерация. Това за мен е зверско недоглеждане.

 

Има неща по този казус, по които тепърва ще има въпроси. За мен много страни имат да дават отговори. Отборът на Левски през цялата година, както миналата и по-миналата, е картотекирал играчи, които са играли в чужди държави. Много добре знае какви са били изискванията на федерацията. Изведнъж, дали е недоглеждане, немърливост или нещо друго, се създаде такъв казус. Всички картотекираме различен брой чужденци и играчи, които са били в други държави. Много добре знаем как се случва и какво е това правило за 10 дни, много отдавна не присъства и го няма. Това е много важно да се знае. Аз и на г-н Глушков ясно му казах, че като човек в Борда на ФИБА Европа, е много важно да изчисти този въпрос и да има ясно становище от тях. Не смятам, че трябваше Балкан да иска това становище, а федерацията. В държава, която генералният секретар е член на юридическата комисия на ФИБА, се създаде един изключително негативен прецедент.

 

Не само Чавдар Костов, който е най-титулуваният им играч, и други си позволиха да правят реплики как едва ли не серията със сигурност ще стигне до пети мач. Никога не съм бил фен на решаване на взаимоотношенията между играчите и щабовете в един отбор чрез медиите. Има и други гледни точки. Показал съм от моя страна, независимо че няколко пъти Константин Папазов, се опитва да манипулира това, което казвам, че винаги съм бил с принципно отношение, независимо дали става въпрос за Ямбол, Черно море, Балкан, Рилски спортист или Левски 2014. Всички много добре го знаят. Никога мнението ми и на клуба не се е влияело от външни фактори и така ще бъде и занапред. Какво ще бъде поведението отсреща, никой не може да каже. Очаквам да стане хубава серия. Сигурен съм, че залата в Плевен ще бъде пълна, надявам се и „Универсиада“. Дано хората да гледат хубав баскетбол, а не щуротии.

 

Последното събрание на клубовете беше свикано с идеята, че те могат да отменят решение на лигата, което се оказа, че не е така и едни три часа бяха загубени. Казах, че е много важно да започне отново да се говори за баскетбол. Предстоят мачове на националния отбор и европейско първенство и отново да се занимаваме със ситуации, проблеми и казуси, свързани с един човек, за мен е несериозно. Толкова години чакахме класиране на националния отбор на европейско първенство. Да е жив и здрав, ще дойде и Александър Везенков.  Смятам, че ще има голяма еуфория сред всички и най-вече сред подрастващите, което е най-важно. Трябва да се фокусираме върху това. Той човекът вече си върти една и съща тава толкова години вече. За съжаление голяма част от хората, от които зависят решенията в българския баскетбол, в един момент се примиряват и му уйдисват на акъла. Това са резултатите, които виждаме днес.

 

Преди сезона казах, че не си поставяме цел, че задължително трябва да свършим на някое място. В един момент в този отбор се събраха български играчи, които са играли финали и са печелили купи и титли, включително и Макс. На който не му е било ясно, че ние ще бъдем фактор в Националната баскетболна лига, много се е объркал и то във времето си показа. Искам ясно да подчертая за нашия бюджет, за който много се коментира, той е шести по големина в сравнение с останалите клубове в НБЛ. Доста съм се информирал по темата. Най-страхотната баскетболна атмосфера по време на плейофите беше в Плевен. В нашата зала има най-много деца като зрители, имаме картотекирани повече от 200 момчета и момичета в първенствата на БФБ.

 

Определено има един подем, като е ключово той да бъде продължен. За мъжкия отбор това е свързано с намирането на много финанси в тази много сериозна ситуация в държавата. Ще опитаме да направим всичко възможно. Смятам, че това, което си говорихме с момчетата през лятото, до голяма степен се изпълни. Не мисля, че някой има от какво да се оплаче, напротив. Всички трябва да сме доволни от това, което постигнахме до момента, не мога да кажа чак щастливи. Смятам, че всеки един от тях намери спокойствие и дом в Плевен. Пред Тодор Тодоров и Галин Стоянов като щаб има голямо бъдеще и те го показват. Имаме играчи, които трябва да се възстановят, живот и здраве, Марти да каже дали ще продължи играе, да видим на Божо колко време ще му отнеме да бъде отново по екип.

 

Със сигурност ще опитаме групата от български играчи да се запази и ако има някакви промени, те да са минимални. Времето показа, че много по-добра група от местни играчи трудно ще съберем по ред причини. Тези хора показаха, че могат да  бъдат част от отбор, който да се бори за челните места. Разбира се, предстоят разговори за селектирането на чужденците и дали ще имаме възможност да запазим от тях. Смятам, че Макс и Коча само на документи са чужденци, те са част от нас и не са приемани за различни. Дадоха всичко от себе си. Нашата група заслужи да работи поне още няколко сезона заедно с това, което постигнахме тази година. Нямаме човек, включително аз и щабът, който да не премина през някаква травма, контузия, болест или нещо подобно. Това, че играем в края на май, е критерий за характера и себераздаването на тези момчета.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Спартак Плевен, Богдан Петков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи