Петър Георгиев: Искам България да има силен баскетбол, както беше едно време


Петър Георгиев: Искам България да има силен баскетбол, както беше едно време
(сн. balkan-basket.com)
03-10-2022 23:56 | Мария Маринова

Президентът на Рилски спортист Петър Георгиев се надява българският баскетбол да върне славата си от миналото. Това призна той, след като неговият тим спечели Суперкупата при мъжете за втора поредна година. На финала баскетболистите на Людмил Хаджисотиров победиха шампиона Балкан, а Георгиев сподели и мнението си за двубоя в Ботевград.


„И миналата година сезонът започна добре за нас. Тогава победихме Левски в София, а сега – Балкан в Ботевград. На този етап от подготовката мисля, че всичко е нормално. Нашият отбор има още много какво да прави, за да си подобри играта. Предполагам, че и при Балкан е същото. Ние в контролите не сме вкарвали под 80 точки. Мисля, че на този етап отборът добре се представя. Турнирът, който изиграхме в Самоков, беше с много силни тимове. Самият факт, че победихме този от Литва с 15 точки разлика с Куртинайтис като треньор според мен е голям успех за българския баскетбол. Освен това за първи път момичета от едно училище в Самоков станаха световни шампионки. Поне аз не си спомням да има такъв случай“, заяви той.

 

„При класирането във ФИБА Къп единственото нещо е, че мен ме натоварва финансово. Иначе не е като футбола – като спечелиш или влезеш в групи, да получаваш някакви средства, което е ужасно. Нещо трябва да се промени, защото ако няма такива луди като мен, не знам кой и за какво трябва да си дава парите. Правя го единствено от любов към баскетбола. Искам България да има силен баскетбол, както беше едно време – и жени, и мъже. От нас се учеха сърбите на баскетбол“, добави президентът на Рилски спортист.

 

Петър Георгиев не пропусна да похвали и феновете в залата: „Това е интелектуална игра и много се радвам и за публиката днес. Публиката на Балкан и на Самоков показва едно ниво, което само може да се види само между тези два отбора. Виждате какви простотии стават с някои други тимове, като играят финали или за Купата. Имам предвид баскетбол, а да не говорим за футбол. Днес видяхте, че залата беше прекрасна. Хората се радваха, наистина става празник и така трябва да бъде. Баскетболът е интелектуална игра и трябва и публиката да бъде такава.“

 

Той приветства завръщането на ЦСКА в елита и увеличаването на броя на тимовете в НБЛ: "Радвам се, че ще има и ЦСКА, и че лигата става от 11 отбора. Взехме решение да сме 11 и да няма изпадащ, защото не бива при това състояние на баскетбола ние да го свиваме изкуствено, напротив. Колкото може, нека да се разширява тази география на българския баскетбол. Всички се опитват в тези тежки времена да дават нещо и да намират спонсори и играчи, така че за мен е положително всичко, което до този момент се случва. Не мога да кажа какви са селекциите на останалите отбори. Чувам, че има много добри играчи. Това означава, че ще има много интересно първенство. Съжалявам, че нито една телевизия не дойде да отразява турнира в Самоков. По този начин не можем да направим добър баскетбол.“

 

През този сезон Рилски спортист се завръща с отбор и в женската А група, където честта на Самоков ще защитава златният набор, спечелил няколко поредни титли и купи при подрастващите през последните години.

 

„Бях им обещал на тези момичета. Те са от 16 до 18-годишни, някои сега излизат някои от ученическа възраст. Не може аз да кажа – всеки да се спасява. Направих го заради тях и се надявам и там нещо да се получи. Видяхте, че момичета станаха световни шампионки, не момчета. България е имала силен женски баскетбол и да се надяваме, че това нещо ще се възроди. Но пак ви казвам – трябва да стане с помощта и усилията на всички: и федерация, и журналисти, и спонсори, и треньори. Много неща трябва да се направят, но едно по едно ще станат“, завърши Георгиев.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Рилски спортист, Петър Георгиев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи