Клубовете предлагат отделяне на НБЛ от БФБ


Клубовете предлагат отделяне на НБЛ от БФБ
(сн. LAP.bg)
07-06-2018 13:15 | nbl.basketball.bg

Клубовете предлагат отделяне на Националната баскетболна лига от Българската федерация по баскетбол. Това стана ясно след провеждането на последното Общо събрание на Лигата. Другите им предложения са свързани с увеличаването на броя на мачовете в плейофите и редовния сезон, системата за избор на съдии, заетостта на юношите и създаването на българо-македонска лига.

 

На заседанието присъстваха Михайл Михайлов (Балкан), Васил Кифев (Берое), Любомир Минчев (гост), Петър Георгиев и Борислав Чилингиров (Рилски спортист), Румен Гунински (Академик), Васил Врачев  (Академик Бултекс 99), Христо Караджов (гост) и Константин Папазов (Левски Лукойл). Ямбол, Спартак Плевен и Черно море Тича нямаха представители на заседанието. Иван Чолаков от Ямбол информира генералния мениджър Лили Борисова по телефона за позицията си относно отчетите по дейността и финансите на НБЛ за сезон 2017-2018. И двата отчета бяха приети, като най-голямо внимание се обърна на проблема със спонсорите и липсата на финансова стабилност на НБЛ.

 

Ето и всички предложения на клубовете:

 

- Отделяне на НБЛ от БФБ. Плейофната серия да бъде увеличена на 3 от 5 срещи за четвъртфинали и 4 от 7 срещи за полуфинали и финали, поради големия интерес от зрители и публика на тази част от първенството; 

 

- Броят на срещите в редовния сезон да се увеличи, като НБЛ първенството стартира по-рано и завърши по-късно от досегашния формат. Разбира се при изготвяне на календара да се вземат под внимание заетостта на националния отбор – мъже и участието в европейски клубни турнири.

 

- Да се обсъди българо-македонска лига с участие на отборите от двете първенства, които не са ангажирани в Адриатическа лига и ФИБА евро турнири.

 

- Да се обсъди с БФ Баскетбол заетостта на юношите, които през този сезон участваха в срещи от първенствата на НБЛ, А група – мъже, А група – юноши, и не са имали възможност за адекватен тренировъчен процес (за справка Иван Алипиев има 75+ срещи, докато Станимир Маринов - 44), който според БК е изключително важен в този етап от развитието има като баскетболисти. 

 

- Да отпадне системата за избор на съдии, които ще обслужват плейофите на НБЛ – БК да нямат право да посочват 10 имена, както досега, а СК да поеме отговорност за избор на съдии и назначението им.

 

- Съдиите от първа урна да имат възможност да обслужват всички срещи на отборите, дори и това да означава, че ще обслужват отбори, които са от родния им град.

 

Предложенията на Академик Бултекс 99 вижте ТУК.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, БФБ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи