Без спорт поне до 12 април


Без спорт поне до 12 април
26-03-2020 13:00 | BGbasket.com

Спортът в България е спрян поне до 12 април включително. Това се очакваше, но стана факт днес, след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев удължи срока на въведените противоепидемични мерки, което съвпада и със края на извънредното положение заради разпространението на коронавируса.  Не се изключва това положение да бъде продължено, тъй като тепърва се очаква пикът на епидемията у нас.


Допуска се в големите търговски центрове тип МОЛ да работят доставчиците на платежни услуги, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.


Заповедта е публикувана на сайта на министерство на здравеопазването. Със заповедта можете да се запознаете в прикачения файл - Заповед № РД-01-154

 

Мерките в първоначалната заповед на Ананиев бяха до 29 март.

 

Така поне до 12 април тренировъчната и състезателната дейност в България не е позволена.

 

Ето и мерките, които според заповедта  касаят спортната дейност:

 

„Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица (б.а. каквито са спортните клубове), независимо от правно-организационната им форма;

 

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);”.

 

По-рано днес директорът на Националния кризисен щаб за борба с разпространението на коронавруса ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи, че щабът ще отправи препоръка за удължаване на срока на противоепидемичните мерки.


"От снощи досега имаме още една положителна проба. С нея заразените в България за последното денонощие става 23 души. Общо за страната случаите на заразени с COVID-19 вече са 243", съобщи на редовния си брифинг директорът на Националния кризисен щаб за борба с корона вируса и директор на ВМА генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски.


Той уточни, че новият заразен е от София, нов случай е, пациентът не е бил контактен с други хора с положителна проба и не е настанен в болница.


Относно тежките случаи проф. Мутафчийски заяви: "В "Пирогов" има четирима интубирани, които са в тежко състояние, при единия пациент може да се стигне до лош изход. Във ВМА имаме двама болни, които бяха на ръба на дихателната недостатъчност, засега удържат положението. Има 8 души, които искат да напуснат ВМА, но още не са изчистени от вируса. Продължаваме да ги тестваме".

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: коронавирус, COVID-19
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи