Силвия Дунчева: Основно инвестираме в децата, после в баскетбола


Силвия Дунчева: Основно инвестираме в децата, после в баскетбола
Силвия Дунчева
09-07-2008 00:51 | Валентин Ангелов

След последния финал за момчета до 14 години в Русе, където отборът на Овергаз безапелационно спечели първото място, разговаряхме със Силвия Дунчева - изпълнителен директор на Овергаз Баскет Академия.
 
Г-жо Дунчева, невероятен успех за школата на Овергаз – най-добри сте в България. Завършихте на първо място в общата класация на нашия сайт. Според вас заслужено ли е?
- Абсолютно. Изключително съм щастлива, че положеният от децата и треньорите ни труд даде такъв резултат.
 
Две първи и две четвърти места от общо четири финални турнира на първенствата - това означава, че вървите в правилна посока. Вие какво смятате?
- Да, посоката е вярна. Работата с деца изисква много търпение, постоянство и себераздаване. Виктория Маринова е изключително трудолюбив човек, а Янко Янчев е доказал се професионалист, който печели децата с отношението си към тях. Те много го обичат и слушат. Освен това е много важно за развитието на едно дете да се чувства комфортно в средата, в която се намира. Тези селекции създадоха прекрасен колектив, имаме и съпричастни родители, които са най-верните им фенове. За финалния мач в Русе дойдоха родители и деца от другите възрасти, за да подкрепят своите приятели. Радвам се, че при нас създаваме усещането за общност и съпричастност.
 
Имате ли резерви в някоя възраст или това бе максимумът, който можехте да постигнете за тази година?
- Когато си на върха, не може да не бъдеш доволен от постигнатото. Жалко, че малко не достигна и на другите ни два отбора да получат заслуженото си признание. Но затова пък и момчетата, и треньорите им са мотивирани да разкрият потенциала си в новия сезон.
 
Титлите, които спечелихте, бяха завоювани след убедителни победи. При 12-годишните бихте на финала с 46 точки Балкан, а при 14-годишните - с 22 точки Черно море. И в двете възрасти не допуснаха дори и загуба във всички изиграни мачове. За нас просто сте с класа над останалите. Толкова ли е голяма разликата?
- Навсякъде има хубави, качествени деца. При нас спечели колективът. Радвам се, че в тези възрасти имаме по 4-5 национални състезатели.
 
Разкрийте някои от тайните - как става всичко това? Дайте пример как и другите клубове да започнат да работят по-добре и съответно да вдигнем нивото на баскетбола при подрастващите.
- Вижте, ако гледаме глобално на нещата, всичко е много просто - за да има успех, трябва да има качествени хора с желание и възможности да упражняват тази професия. Да обичат децата и баскетбола, но за да работят, трябва да са мотивирани. В България не се работи, защото човешкия труд не се оценява. Малко са останали ентусиастите, които работят буквално на "мускули". Трудно е, защото спортът не е държавна политика, няма и достатъчно функционални спортни бази. За да има развитие, големите компании трябва да инвестират в децата и спорта. Основно, обаче, ние правим инвестиция в децата, после в баскетбола.
 
Какво е вашето мнение за създаването на младежка баскетболна лига и Овергаз ще вземе ли участие в нея?
- Приветствам създаването на тази лига. Ще кажа само, че "количественото натрупване води до качествено изменение". Надявам се, Федерацията да направи така календара, че да не се дублира с първенството на старша възраст. До взимането на окончателното решение има още време - вие сигурно ще научите първи.
 
А има ли вариант скоро да видим и мъжки отбор на Овергаз с кадри от школата на клуба?
- Логично е да завършим пирамидата и децата да продължат в свой мъжки отбор. С тези резултати, мисля, че няма да е далеч това време.
 
Какво според вас ни липсва, за да достигнем по-развитите страни в баскетбола?
- Стабилно финансиране и много работа.
 
Предвиждате ли някакви занимания през лятото, докато децата са във ваканция?
- Разбира се. В момента сме участници в международния камп "Каста" в Сърбия, през месец август две наши възрасти ще участват в международния турнир "Посейдон", а в края на август и началото на септември ще бъдем на подготвителен лагер на планина. Така че не си губим времето.
 
Направихте и нова, много интересна програма, наречена "Баскетболните рицари". Кажете нещо повече за нея?
- Този проект е финансиран от Европейския съюз, наши партньори ще са три училища в Ямбол и две във Велико Търново. Целта е да помогнем на децата да изградят социални умения, с които да организират и провеждат спортни събития. Ще бъде интересно за тях да са двигателите в спортния живот в своето училище и град.
 
Вашата школа поддържа връзка с тази на Партизан от Белград. Какви са вашите взаимоотношения и как сътрудничите с тях?
- Контактите на "ОВЕРГАЗ" като компания и сръбската баскетболна школа датират отпреди няколко години. Приятелството на топ мениджмънта с имена като Зоран Стеванович, Бранислав Вичентич, главният треньор на школата ни Звонко Папак и др. спомагат значително за развитието на нашето сътрудничество. За нас е изключително удоволствие и престиж да си партнираме с тази велика школа. Както знаете, две възрасти – родените 1994 г. и 1995 г. ни гостуваха и си премерихме силите с тях. Винко Бакич, спортният директор на школата за подрастващи в "Партизан" изнесе лекция с нашите момчета, родени през 1993 г., как трябва да се работи с най-малките - наблягане на основните елементи и изграждане на правилни навици. Месец октомври очакваме да им върнем визитата.
 
Не може да не ви попитаме и за Националната ученическа баскетболна лига на Овергаз, едно наистина мащабно начинание, което пали всички малки баскетболисти в цялата страна.
- Това, което направихме тази година, за мен е изключително значимо - дадохме възможност на повече от 3200 деца от 34 града на България да тренират безплатно, да се състезават, да покажат характер. Имаме си вече първи ученически шампиони на Овергаз. На финалния турнир в Бургас сътворихме истински празник за децата, родителите и обществеността. Там те не само играха баскетбол, а създадоха приятелства, участваха в образователни игри и викторини, организирахме им дискотеки за забавление. Раздадохме много награди - от баскетболни топки, купи и медали, до MP3-плейъри, сувенири, и много книги и енциклопедии. За нас е важно да предоставим възможност на детето да се образова и да разширим кръгозора му.
 
Предвиждате ли някакви нови баскетболни мероприятия в близко бъдеще?
- Да, все по-мащабни и интересни, но ще ги научите в началото на новата учебна година.
 
Искате ли да отличите или да благодарите на някого?
- Наистина, искам да благодаря на много хора и затова се извинявам, че ще пропусна някои. Но не мога да не се обърна към хората и приятелите ми от системата на Овергаз: г-н Сашо Дончев - Изпълнителен директор на "Овергаз Инк", г-н Пламен Дончев - Председател на Съвета на директорите в "Овергаз Баскет Академия" - и г-жа Ваня Кънева - зам.-изпълнителен директор "Човешки ресурси" в "Овергаз Инк", за тяхната смела вяра в мен, като ръководител и изпълнител на тази грандиозна мисия. Благодаря за отзивчивостта на кметовете в градовете, които участваха в ученическата лига, на учителите и треньорите на децата, на Чипита, AND1 и Санекс, които се включиха в наградния фонд, разбира се - и на моя екип. Надявам се, догодина да имаме още много съмишленици, които ще дадат част от сърцето си, за да можем да радваме децата на България.
 
Благодаря много за отделенето време. Пожелавам ви успех и занапред, а титлите да ви се множат. Със сигурност, ако продължавате да работите по този начин, това ще бъде факт.

Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи