Силвия Германова: Има светъл лъч, но не може без силен вътрешен шампионат


Силвия Германова: Има светъл лъч, но не може без силен вътрешен шампионат
(сн: Тони Тончев, BGbasket.com)
12-10-2019 10:33 | Мария Маринова

40 години, след като Левски Спартак спечели за втори път Купа „Ронкети“, част от славния отбор на „сините“ отново се събра. Златните момичета представиха ценния трофей в Музея на спорта, като сред тях бе и Силвия Германова. Пред BGbasket.com тя разказа за емоциите, които изпитва, припомняйки си отминалите времена.

 

Чувствата са същите като в годините, в които играхме. Треньорът Славчо Бояджиев спомена този митичен мач в зала „Универсиада“ срещу Агон 08. За мен европейската купа започнахме да я печелим още там. Аз, надявам се и другите, изпитах това чувство на сливане с публиката. Залата беше препълнена, имаше толкова хора и отвън. Имах чувството, че публиката ни дава собствените си емоции и собствените си сили. За мен успехът започна именно с този фамозен мач. Иначе емоциите са великолепни, те са съхранени до живот“, заяви Германова.

 

Тя коментира и факта, че от години наред женският ни национален отбор не може да се класира, дори на европейско първенство. „Изпитвам дълбоко съжаление и всеки път, като се съберем да честваме тези юбилеи, държа винаги да кажем – нека следващия път бъдем поканени, за да връчим и ние такива възпоменателни знаци за бъдещите поколения. За съжаление, се разградиха функциониращи структури, които бяха добре обмислени и добре направени. Жалко, че не се запазиха, но времената бяха такива сложни и размирни“.


Въпреки всичко, Германова смята, че има надежда за женския ни баскетбол. „Виждам, че момичетата са станали европейски шампионки. Вярно, на второ равнище е, но оттам се започва. Според мен има светъл лъч, който се прокрадва в сумрака, но няма да стане без добър вътрешен шампионат. Когато ние играехме, първенството наистина бе на ниво. Без силен шампионат, ще бъде трудно. Характерът се изковава в битките. Ако няма опозиция и сложни мачове в първенството, когато излезеш на международния терен, е изненадващо сложно.“

 

Помага или пречи забраната за чужденки? „Трябва да има, но не каквато и да е. Когато отидох във Франция, имаше право на две чужденки. Не може да бъде цял състав. Не можем да се сравняваме с футбола. Там въртят милиарди, това е голям бизнес. В НБА също, но там се работи в университетите. Малка страна сме. С много чужденци в отборите няма да се стане. Може да има малко, но качествени, както французите направиха. На базата на чужденците, които идваха, те развиха баскетбол, който е на европейско и световно равнище сега. Просто се научиха от познанията на другите“, смята легендарната баскетболистка.

 

Тя даде и съвет на следващите поколения. „Трябва да вярват в себе си, да не се отказват и когато са уморени и на предела на възможностите си, да знаят, че упражнението, което са направили, могат да го повторят още десет пъти. Така, прескачайки себе си, те се изграждат, растат и се убеждават, че могат, завърши Германова.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Силвия Германова, 100 години баскетбол
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи