Людмил Хаджисотиров: Не съм оптимист, че в следващите 2-3 месеца ще може да се доиграе първенството


Людмил Хаджисотиров: Не съм оптимист, че в следващите 2-3 месеца ще може да се доиграе първенството
(сн. LAP.bg)
16-03-2020 20:55 | Мария Маринова

Старши треньорът на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров не вярва, че сезонът в Националната баскетболна лига ще може да се изиграе в следващите месеци. Първенството е временно спряно заради разпространението на коронавирус, като все още няма яснота дали то изобщо ще завърши. Пред BGbasket.com наставникът обясни защо не е оптимист за подновяването на шампионата.

 

„Не мога да говоря от името на Рилски спортист. Моята позиция е, че в момента най-важно е здравето на хората. Има органи, които определят това нещо. Това, което ние смятаме, в случая няма толкова голямо значение, защото основните неща в държавата се определят от медицинския щаб. Доста неща се случиха в света. На всички ни се иска да играем баскетбол и да се занимаваме с това, което обичаме, но в момента спортът е на по-заден план. На първо място е здравето. Никой не знае на 100%, но от това, което следя от прогнозите на лекарите, не съм оптимист, че в следващите 2-3 месеца ще може да се доиграе първенството, не само в България, а и в Европа“, заяви Хаджисотиров.

 

Някои федерации в Европа все още изчакват, преди да вземат окончателно решение за първенствата си, докато други прекратиха турнирите си и обявиха моментния лидер за шампион.

 

„Като гледаме фактите и случващото се в момента, има логика и в тези действия. Експертизата на специалистите е, че тук още не сме започнали да се катерим по тази права на коронавируса. След това има един пик, почти всички смятат, че той ще настъпи след месец и половина или два. След него трябва нещата да се стабилизират и кривата да започна да намалява. На базата на това явно други държави са си направили анализите и са спрели първенствата. На нас всички ни се иска да завършим това, което сме започнали, но в случая да се чака 2 или 3 седмици още за нещо, което няма яснота или за което опитът показва, че вероятно ще се развие в друга насока, може би няма смисъл. Аз обаче не съм медицинско лице, казвам това, което съм чел и видял. Ние не можем да го определяме това нещо. В момента има неща, които са над баскетбола. На първо място е здравето“, каза още Хаджисотиров.

 

Клубовете от НБЛ се събират във вторник да решат дали ще има сезон

 

Той коментира също ситуацията в Рилски спортист и как се отразява случващото се на баскетболистите: „Нормално е да са притеснени. Смятам, че при всички е така, но не трябва да има паника, защото и това ще отмине. С оглед на всичко, което се случва по света, е нормално да има притеснени. Има много неизвестни. В случая епицентърът на тази пандемия е в Европа, но по някакъв начин всички таят надежда, че нещо може да се случи.“

 

Людмил Хаджисотиров разкри, че американците в отбора искат да се приберат в родината си. „Нормално е да искат да си ходят. Кой би искал в такива трудни времена да е на 10 000 км от семейството си, да е сам в някаква стая или апартамент? Ако се поставите на тяхно място, това е повече от нормално. Те виждат, че повечето им сънародници са се прибрали в САЩ. С непредвидимото поведение на Тръмп не се знае дали ще затворят границата изцяло, дори за граждани на страната. Нормално е да се притесняват и да искат да се приберат, защото пак казвам, че има по-важни неща от баскетбола“, заяви той.

 

Ще бъдат ли пуснати обаче? „Това ще го дискутираме тепърва с ръководството, но трябва да се вземе и генерално решение какво ще става с лигата. Всички първенства спират, дори и сръбското. Трябва да се вземе възможно най-правилното решение.“

 

Хаджисотиров отправи апел и към българите. Призовавам хората да са отговорни, да следват препоръките на специалистите и да спазват указанията им. В случая от нас по-младите ще зависят животите и на хората, които са ни отгледали и ценим. Възрастните хора също трябва да бъдат отговорни и да се пазят. Надявам се всичко да се оправи по-скоро“, завърши той.

 

Заедно: Останете си вкъщи!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Рилски спортист, Людмил Хаджисотиров, коронавирус, COVID-19
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи