С диригентската палка


С диригентската палка
11-07-2021 15:06 | Николай Стефанов

Николай Стефанов е завършил маркетинг в ИУ, Варна, а след това и магистратура управление на продажбите. Въпреки икономическото му образование, целият му живот в свързан с баскетбола, макар и само като любител. Хобито му е да пише статии и коментари на баскетболна тематика, като се е специализирал на тема НБА. Той има собствен блог в BGbasket.com, като днес ви представяме и поредния му материал, който този път е посветен на треньорите - "С диригентската палка":

 

Музиката на симфоничния оркестър пленява слушателите с перфектния синхрон, в който толкова много инструменти се допълват и свирят като едно цяло. Всеки тон е на своето мястото, а симфониите му са едно своеобразно пиршество за душата. Зад успеха на този оркестър стои един човек, благодарение на когото магията се случва и това е диригентът. Той ръководи всички музиканти и влияе пряко върху звученето и качеството на свирене на оркестъра. Основната му работа не е по време на концерт, а е по време на репетиции, като тогава той се опитва да извади на показ най-доброто от своите колеги и да открие перфектното изпълнение. И поради факта, че е единственият от оркестъра, който не свири на музикален инструмент, приносът му сякаш остава леко недооценен.

 

Работата на диригента изключително много наподобява на тази на баскетболния треньор. Двете професии имат много сходни функции или казано с по-прости думи - треньорите са диригентите на един отбор. Макар да не носят баскетболни потници и да не вкарват победните кошове, те вършат много работа зад кулисите. За тяхно съжаление, обаче, понякога трудът им се омаловажава и остава недооценен. Ролята им също остава в сянка, а самите наставници не получават нужното уважение от феновете. Стигайки още по-далече, някои хора дори оспорват тяхното влияние и така започват да се пораждат въпроси като “важни ли са всъщност треньорите за успеха на един клуб”? За да се даде ясен и красноречив отговор по темата, първо трябва да се разгледат по-детайлно задълженията и ролята на треньорите и да се види каква е връзката по оста треньор, играчи и клубни успехи.

 

На първо място треньорът е лидер и психолог, на когото играчите се доверяват и вярват. Той ръководи баскетболистите и играе роля на спойка между самите състезатели. Една от основните му задачи е да балансира тима и намери нужната хармония в съблекалнята. Той трябва да може да се справи с егото на всяка от звездите и да запази добрите отношения между самите състезатели. Ако се счупи връзката между играчите и те загубят уважение помежду си, това може да е пагубно - както за треньора, така и за целия отбор.

 

Абсолютно същото е валидно и в отношенията треньор-баскетболист. В момента, в който състезателите загубят уважение към наставника си, то времето му в организацията приключва. Връзката между играчите и треньора е основата в един колектив и ако тя е нарушена, то работата на следващите нива няма как да върви. Освен това треньорът моделира играта на отбора според силните страни на неговите баскетболисти, като по този начин оставя своя отпечатък върху стила на тима и създава нужната идентичност на франчайза. Основно това се случва по време на тренировка и там той предава своите знания с цел да подобри играта на отбора и да изчисти грешките, които състезателите допускат.

 

Друго много характерно за наставниците е, че те пускат записи от мачовете на техните съперници, за да разучат силните и слаби места в противника. Благодарение на тези филми, треньорът може да подготви по-добре своите играчи за това какво да очакват и как да действат в определени и специфични ситуации. Тези функции на наставниците остават скрити за зрителите, но със сигурност имат своето значение за успехите на един клуб.  

 

Разбира се, задълженията на треньорите на свършват с тренировките. Те носят тяхната отговорност и по време на “концерт”. Наставниците трябва да са много гъвкави и адаптивни в развоя на мачовете и да правят нужните корекции. Тези две качества биха им помогнали да надхитрят опонентите им. Всеки детайл и всяка тяхна реплика е от значение, като мотивационната им функция е едно от задвижващите колела по време на двубой. Поради тази причина е много важно да знаят кога да вземат прекъсване, но от още по-голямо значение е да знаят какво да кажат на баскетболистите им по време на тайм аут, така че да запалят искрата у тях.

 

Много важно тяхно качество е да могат да предвиждат и да гледат ситуациите в перспектива, преди да се случили. Треньорите трябва да извършват промени в хода на двубоя и правят ротациите, които ще донесат успех на база на умението им да мислят с няколко хода напред. Треньорската професия е комплексна длъжност и самата тя просто изисква от наставниците много повече, отколкото може да си представи човек, така че треньорите имат изключително важна роля по пътя към върха.   

 

По отношение на връзката между играчите, треньорите и отборните успехи съществува една закономерност, при която величието на наставниците зависи от величието на звездите в тима или казано още - треньорските успехи се определят от успехите на най-добрите баскетболисти в организацията. И думите остават просто думи, ако не се подплатят с доказателства. А примери за зависимостта между звездите и треньорите много.

 

Франк Вогъл бе начело на Индиана Пейсърс, като звездата в неговия отбор бе Пол Джордж. Джордж не се представя перфектно и Пейсърс не успяват да играят финал на НБА. Малко след това Вогъл е уволнен и няколко години по-късно Франк става шампион на лигата с Лос Анджелис Лейкърс, благодарение на блестящото представяне на суперзвездите в тима Леброн Джеймс и Антъни Дейвис. И към днешна дата Франк Вогъл вече се счита за един от най-добрите треньори в света.

 

През 2008 година Док Ривърс става шампион на Бостън Селтикс с помощта на звездите Пол Пиърс, Кевин Гарнет, Рей Алън и Ражон Рондо и това постижение му печели реномето на добър треньор. Двадесет години по-късно той е уволнен от Лос Анджелис Клипърс след слабото представяне на суперзвездите Кауай Ленард и Пол Джордж.

Тайрон Лу печели титла още през първата си година с Кливланд Кавaлиърс заради добрата игра на ЛеБрон Джеймс и Кайри Ървинг, което му отрежда място сред най-добрите наставници.

 

Тези няколко примера само показват колко е голяма зависимостта между представянето на звездите и очите, с които гледа се на един треньор. Когато суперзвездите в отбора играят на топ ниво и респективно печелят титли, тогава реномето на треньорите се вдига, а уважението към тях нараства. Когато звездите не покажат най-добрия си баскетбол и клубът отпадне от надпреварата за титлата, то наставниците биват уволнени.

 

Без съмнение треньорите имат ключова роля в спечелването на трофея “Лари О’Брайън”, като са натоварени с изключително много работа, повечето от която остава скрита за обикновения зрител. Но и няма как да се отрече, че почти винаги звездите имат последната дума, защото доказателствата са страната на играчите. И макар да наставниците да са зависими от представянето на техните суперзвезди, треньорите са тези, които поставят баскетболистите им в максимално добра позиция на паркета с идеята да успеят да победят. По-важното обаче е, че “диригентите” на тима са спойката между състезателите и те са тези, които карат играчите им да гледат в една посока и да се разбират както на игрището, така и извън него. Без лидери, каквито са треньорите, организациите са обречени на провал.  

  

Треньорите заслужават повече уважение и по-голямо признание за работата, която вършат. Безумно е да се мисли, че не са важни за спечелването на титла и е рядкост да се види отбор шампион със слаб наставник начело. И няма как да е иначе, защото треньорът е този, който води “концерта”  е и с диригентската палка...

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБА
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи