Как да играем баскетбол – описание на позициите


Как да играем баскетбол – описание на позициите
23-04-2007 09:20

През годините стрелбата, подаванията, дрибъла са станали по-изтънчени, а подреждането в нападение се е променило. Вероятно ще продължат да се променят и за в бъдеще. Промяната на правилата често налага това. Например, погледнете тройката. Това променя философията на много треньори. Преди появата на тройката, високите играчи доминираха в играта. Отборите постоянно търсеха само стрелба от близко. В резултат от това много защити се прибираха назад (около трапеца). Тройката променя всичко това. Това ново правило отвори играта. Защитата трябва да излиза по периметъра. Все по-често се вижда треньори да използват нападения с по 3 или 4 гарда. Някои от тях дори въртят „защитни” и „нападателни” петици, за да задоволят моментната си нужда.Основите обаче остават почти същите както преди 40 години. Нещата, вършещи работа тогава, вършат работа и днес. Терминологията, използвана да се опише подредбата в нападение е различна. Някои нападения са толкова еволюирали, че всеки играч в даден момент трябва да може да играе на всяка позиция. Нападението „Flex” например. Сега това нападение е на близо 30 години. Ветераните го наричат „the shuffle”. В каквото и да е нападение, центъра често се намира на позицията на гарда. Този тип нападение съвпада чудесно със сегашните правила, въпреки че се правят нагаждания, за да се използват възможностите на дадени играчи. Треньорите в гимназиите винаги адаптират. Тези в колежа просто взимат новобранци. Въпреки нивото на игра, някои „специализирани” играчи все още изпълняват специфични роли в контекста на „the total team”.В тази част ще определя задълженията в нападение на всяка позиция на игрището. После ще покажа как да се подготвите психически, за да извлечете максимума за своята позиция. След това ще научим за важността да се играе като отбор, а не като сбор от индивидуалности.
 
Пойнт Гард (Плеймейкър)
Пойнт гарда организира нападението и пази задното поле. Неговата роля е толкова важна за отбора, че може да се каже, че той е треньора на терена. Трябва да притежава следните качества: усет към играта, да борави добре с топката, да подава добре, също така да е пъргав и ад иам бързи крака. Трябва да може да дриблира еднакво добре и с двете ръце, също така да натиска човека си и да играе здраво в защита. Когато е свободен, да може да вкарва от далечно разстояние, също и да разбира противниковите защити. И най-вече, не трябва егото му да се смесва с баскетболните му разбирания. Обикновено пойнт гарда не получава толкова публично признание за играта си, но треньора и съотборниците му знаят колко е ценен за отбора. 
 
Атакуващ гард 
Атакуващия гард съответства на позиция „2” или още наречения „стрелящ гард”. Обикновено той е по-добрия стрелец в гардовата двойкка. Той трябва да разбира играта добре, и да борави с топката без проблеми, да подава добре , също като пойнт-гарда да е пъргав и да има бързи крака и да дриблира еднакво добре и с двете ръце, и да може да притиска здраво противника си докато е в защита. Не трябва да има проблеми с вкарването на стрелба от 7 до 10 метра от коша. Трябва да разчита противниковата защита, и да знае как да се движи без топка. Трябва да се учи в нападение, в случай че пойнт-гарда бъде надиграван или трябва да напусне мача, за да може да го замести. Обикновено работата му е да отбелязва точки и да помага на съотборниците си за същото. 
 
Център
Центърът, заедно с пойнт-гарда са най-важните играчи в отбора. Обикновено, центъра е най-високия човек на терена. Трябва да е пъргав, да бъде агресивен в борбата под коша и в защита. Трябва да се държи малко арогантно, на ръба на нахлството. Трябва да е цар под коша. С нагласа и действия, трябва да доказва, че тази територия е негова. Трябва да може да се разчита на него да бележи от къса и средна дистанция. Не трябва да има проблеми с силови завършвания от двете страни на коша, независимо дали са след финт. Трябва да разработи полукуката и стрелбата си с отскок. Трябва да е лидер на отбора в защита, винаги да говори на съотборниците си. Трябва да подава добре и да вижда кога има свободен играч на паркета. Трябва да вижда как е пазен от противниците си и да се възползва от това. Трябва да има здрави ръце, добра координация и добър отскок. 
 
Леко крило
Лекото крило е най-талантливия играч в отбора. Трябва да притежава бързина, да е добър борец под коша, да подава добре. Да може да играе защита по цялото игрище, и най-вече да е добър вкарвач, който да стреля без проблем от всякас позиция по крилата, около трапеца и под коша. Най-добрите леки крила имат волята да вкарват и често контролират мача с невероятния си атлетизъм. Също така лекото крило трябва да се движи добре по терена, за да тича на бърза атака.  
 
Тежко крило
Също като пойнт-гарда тежкото или силното крило, не получава кой знае какво признание. Обикновено, ако върши работата си добре, неговата роля на човек, който върши мръсната работа е гарантирана. Трябва да е добър борец, както в нападение така и в защита. Заедно с центъра, тежкото крило контролира зоната под коша. Много от характеристиките им са идентични. Трябва да подава добре, и да бележи със същия успех. Трябва да дриблира смело, и да има силен пробив. Трябва да тича добре и да покрива терена на бърза атака. Трябва да е до противника и в двата края на терена.  
 
Шести човек
На всички баскетболни нива шестият човек се е превърнал в нещо като елитна фигура. Той е човека, който е надскочил егото си, за да може да влиза като резерва в даден момент и да се включва без проблем в игрова ситуация. Може да направи всичко възможно, за да победи отборът му. Понякога се налага да бележи, да играе силно в защита, или да комбинира и двете. Налага се да добави и борбеност. Каквото и да прави, шестия човек е важна част от играта. Задоволява нуждата на треньора от превъзходство, особено когато мача е труден. След като не започва мача като титуляр, шестият човек трябва да знае какво е темпото на играта и да се подготви психически за да може да влезе в ритъм още в момента в който стъпи на паркета. Най-вече шестия човек дава кураж на съотборниците си. Треньорът трябва да знае възможностите и границита на шестия човек. Освен това трябва да знае и колко дълго шестия човек може да бъде полезен на съотборниците.  Психическа подготовкаВземете или дайте някой друг процент, но баскетбола е 80% психическа подготовка и 20% физическа. Разбира се Господ дава повече в 20-те процента отколкото на останалите, но от психическа гелдна точка, процентът е равен. Има много начини един играч да се подготви психически. Някои играчи дълго мълчат преди среща, концентрирайки се върху мача. Други предпочитат да бърборят, да слушат музика и да са отпуснати. Трети пък са някъде по средата между първите две. Няма значение какво е, стига да ви помага да играте добре. Психическата ви подготовка трябва да е по ваш собствен вкус. Използвайте това, което работи при вас. След като се подготвите психически, концентрацията искана за някое отиграване е друг въпрос. Баскетбола е игра на бързи обороти, емоционална. Решенията се взимат за десети от секундата. Всеки играч може да загуби концентрация по всяко време. За да играете ефективно, трябва да блокирате всичко около вас, освен следното: действието на терена.
 
Плана на треньора за дадената среща
След като сте изградили облика си, работете на игрището. Не допускайте официално лице или противник да ви разстрои. Това нарушава концентрацията ви. Това често се нарича „Играене под контрол”. Бъдете спокойни и играйте отборно. Всички сме виждали отбори с един доминиращ играч, който търси коша всеки път, когато получи топката. Да, може да вкарва своите точки, но съотборниците му нямат техните. По-вероятно е отбора с индивидуалиста да загуби. Целта е да поддържаш среден точков актив. В същото време да помагаш на съотборниците си да поддържат своя и да победите в мача. Помнете, че трябва да играете като част от отбора. Бъдете спокойни! Дръжте се спокойно и се концентрирайте. Ще получите точките си с течение на играта.

Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи