Любомир Минчев: Спортът отива към загиване


Любомир Минчев: Спортът отива към загиване
(сн. LAP.bg)
31-07-2020 16:11 | Мария Маринова

Старши треньорът на Берое Любомир Минчев смята, че ситуацията с коронавируса се отразява пагубно на спорта. Пред BGbasket.com той разкри какво мисли за случващото се у нас и в световен мащаб, какво влияние ще има пандемията според него и как върви селекцията на Берое за новия сезон на фона на тази несигурност.

 

Наставникът сподели мнението си и за подрастващите, след като изгледа на живо мачовете за медалите при 12-годишните момчета, където златните отличия бяха спечелен именно от старозагорския тим.

 

- Да поговорим първо за подрастващите. Някои първенства при тях вече завършиха, какви са впечатленията Ви от изиграните мачове?

 

- Следил съм предимно мъжкото направление. Конкретно за 12-годишните съм щастлив, че тимът на Берое се откроява като начин на игра и като скорост в сравнение с другите отбори. Не съм гледал всички тимове, но на Берое следих повечето мачове. От юношите има интересни лица от това, което гледах, но не мога да кажа, че като цяло нивото е високо. От женското направление гледах само един от полуфиналите при девойките, така че нямам някакви впечатления.

 

 

- Има ли юноши, които скоро могат да се наложат в някой мъжки отбор и които заслужават да им се даде шанс, според Вас?

 

- Има няколко интересни момчета, но не мога да кажа, че те са готови в момента да имат някаква роля в даден отбор. Това е генерално, не искам да изброявам конкретни имена.

 

- Баскетболът постепенно започва да се завръща, но как изживяхте Вие тази пауза, всички емоции около края на миналия сезон и неяснотата за следващия?

 

- На никого не му е било приятно това, което се случи – на играчи, треньори, ръководство и фенове. За мен всичко е преекспонирано. Дори вече ми става смешно, даже трагично, да ни правят на балами. Това е лично мое мнение и си позволявам да го изкажа. Смятам, че от данните, които се представят, всеки човек може да си направи сметка колко тестове са правени през първите месеци и колко сега. Спортът отива към загиване. Не знам дали тези хора си дават сметка, че ако някой кихне или се изкашля, целият отбор трябва да прави тестове. Те обаче не са без пари. Как ще издържат клубовете, включително и в индивидуалните спортове? Как ще се води тренировъчен или състезателен процес? Не знам как си правят сметката за тези неща, но тук в залата не могат да влязат родителите на децата, а в една дискотека можеш да отидеш и си без маска, без нищо. Това за мен е пълен смях, да не казвам друго. Не сме малоумни. Да вземат малко да си дадат реална представа за какво става въпрос и какви са реално цифрите. Аз не съм специалист, но слушам и други доктори. В световен мащаб говорим за някакви цифри, които в момента са далеч по-слаби от това, което е било преди десет години със свинския грип. Чел съм и за нашата здравна каса какви са данните, но аз съм лаик. Просто чета информации и си правя изводите.

 

- Здрави ли сте всички във Вашето семейство и в отбора?

 

- Специално в нашето семейство трябваше да си направим PCR тестове, защото в клуба на сина ми имаше дете, което се беше заразило и трябваше всички деца да си направят тестове, за да могат да играят. Поне в нашето семейство не е имало. Бях болен през първата седмица. За един ден вдигнах температура, ходих да си правя тест, но не съм изкарал коронавирус.

 

 

- С оглед на тази несигурност как правите селекцията за новия сезон?

 

- Селекцията на Берое е готова. Ръководството обаче си решава кога да обявява новините, това е негова работа.

 

- По-силен ли ще е Берое от миналия сезон?

 

- Никога не може да се каже, зависи от много неща.

 

- Доколко по-различен ще бъде новият сезон заради всичко, което се случва?

 

- Ще бъде различен на базата на това, че все още има неяснота дали в залата ще може да има хора, ще има ли отменени мачове заради болни и т.н. Още е рано да се прогнозира.

 

- Трябва ли да има фенове в залите, макар и по-малко на брой?

 

- Не виждам нещо много страшно или много заразно. Според мен нещата трябва да продължат нормално, това е мое мнение.

 

 

- Притеснява ли Ви ситуацията с чужденците, ако отново се затворят границите?

 

- Смятам, че най-лошият случай ще бъде да се направи PCR тест на всеки, когато пристигне. Не вярвам да има повече такова затваряне на границите, но все пак има други хора, които решават.

 

- Ще могат ли клубовете да се справят финансово с разходите за PCR тестове?

 

- За всеки един клуб ще бъде трудно, не само за по-малките. Не искам да правя анализи. За мен всичко е нереално, доста странно и глупаво ми изглежда.

 

- Как върви ремонтът на залата в Стара Загора?

 

- Доколкото разбрах, има вероятност да бъде готова за началото на подготовката. Иначе трябваше да ходим да търсим къде да започнем другаде. Знам, че работят.

 

- Кога се очаква да започнете подготовка и как ще протече тя?

 

- В края на август, вероятно към 25-и. Със сигурност ще има контроли, но тепърва ще се уточняват.

 

- Защо се стигна до раздялата с някои от опитните българи в отбора?

 

- Това си е решение на състезателите. Просто така са преценили и са си решили. Отиват някъде, където им се струва, че е по-добре.

 

 

- Какво мислите за новата регионална лига?

 

- Беше хубаво да има такова нещо с оглед на това, че с европейските турнири и пътуванията става доста по-трудно, но нямам представа как вървят нещата.

 

- Ще се промени ли баскетболът заради пандемията?

 

- Самият баскетбол няма да се промени, но както върви това нещо, ще има реакции. Не може да продължава така, защото това нещо неминуемо ще се отрази. Говоря за големите клубове и организации, които имат сериозен приход от зрители. Визирам Международния олимпийски комитет, УЕФА, ФИФА, Евролига, НБА. Това са организации, които търпят загуби и според мен ще има реакция.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Берое, Любо Минчев
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи