Петко Делев: Варчев ми каза, че преди всичко трябва да правим юношите играчи


Петко Делев: Варчев ми каза, че преди всичко трябва да правим юношите играчи
25-11-2020 18:11 | Иван Вълчанов

Петко Делев има редица успехи рамо до рамо със Симеон Варчев в щаба на Черно море в някои от най-силните години на клуба. Именно Варчев го привлича и в школата на "моряците", където Делев работи с някои от големите таланти на клуба. Потърсихме го, за да сподели за връзката помежду им, какви са уроците, които е научил от Варчев и с какви спомени ще остане за него:

 

„През 1988 г. Симеон Варчев ме покани във Варна като млад треньор. Каза ми да работя с младите, да потърся момчета в училищата. Когато те станаха на 17 години като добра оценка за всичко, което се случи, той каза, че ще вземе Тодор Стойков, Иван Друмев и Деян Филипов в мъжкия отбор. На следващата година прикреми и мен в щаба, заедно с Христо Борисов.

 

Сред най-паметните ми моменти са първата купа, която спечелихме и титлата от 1999 г., която спечелихме в пети мач в зала „Конгресна“. Не за друго, а защото той беше направил сплав, в която имаше млади момчета от школата – Стойков, Друмев, Левен Белберов, Борис Стоянов. Имаше го и вкусът, че голяма част от заслугата е на школата на Варна, на която той много държеше и през всичките си години е подкрепял.

 

Той беше взискателен човек и работохолик. Той умееше много организационната работа, изграждането на екип. Научил съм много от него и от тактическа гледна точка. Опитвахме да се държим на европейско ниво. Това, с което най-вече ще запомня Симеон Варчев е труд и дисциплина всеки ден.

 

Има една история, която никога няма да забравя и което определя философия ми като треньор. Бях станал шампион при подрастващи с поколението на Стойков и Друмев вече за втори-трети път. Симеон Варчев ме извика и ме пита "Петко, ти знаеш ли колко пъти Тони Кукоч е ставал шампион на Югославия за юноши?". Аз му казах, че не знам. И той каза "И аз не знам, но целият свят знае кой е Тони Кукоч. При юношите трябва да ги правим играчи, пък ако станат шампиони ще е добре. Но преди всичко друго трябва да ги правим играчи - да могат всичко в баскетбола.“ Това е и моето верую."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Петко Делев, Симеон Варчев
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи