Спортът е здраве, спортът е за децата – но невинаги и не на всяка цена


Спортът е здраве, спортът е за децата – но невинаги и не на всяка цена
01-02-2021 17:07 | BGbasket.com

Спортът е едно от най-великите неща в нашето съвремие. Той ни учи на дисциплина, гради характери, създава приятелства, които остават за цял живот.

 

Спортът е най-вече и здраве. И затова няма по-хубаво от това нашите деца да спортуват.

 

Както и всяко нещо обаче, това също не трябва да е на всяка цена. Не и с отбиване на номера, както се случва на много места в момента, за наше искрено съжаление.

 

След близо два месеца пауза заради забраните за тренировки и състезания на спортисти под 18 години, най-после бяха подновени баскетболните първенства при подрастващите.

 

Още първият поглед обаче показа нещо неприятно – доста мачове в момента се играят при меко казано ненормални условия. В част от залите температурата едва надвишава нулата или в най-добрия случай стига до около 10 градуса.

Само няколко примера - залите в 50-о училище в Драгалевци, в 149-о в Овча купел, залата „Румен Пейчев“ на стадион Българска армия. Със сигурност има още. И това е само в София, а си представяме какво е в провинцията.

 

Изложени на подобни условия, рискът от настинки при децата е голям, а да не говорим, че в настоящата ситуация с коронавируса, дори и едно кихване може да създаде ненужна паника. Имунитетът също не е оптимален, затова опасността в действителност я има.

 

Тези ниски температури предразполагат и към контузии. Да, никой спортист не е застрахован от травми, но защо да създаваме допълнителни условия това да се случва? Да не говорим, че първите две спортни съоръжения, които споменахме, са и опасни, защото резервните скамейки и секретарската маса са почти вътре в терена. Стените са близо до игрището. Същото е и положението в залата на Славия и зала „Илия Мирчев“. И нищо от това не е от вчера или днес.

 

Напълно наясно сме, че не всеки клуб разполага с модерна спортна зала и че голяма част от съоръженията у нас са стари и амортизирани. Нека обаче направим поне това, което зависи от нас. Не говорим за някакъв лукс, а за нормални условия, при които децата да тренират и играят. За да могат наистина да се забавляват и да изпитват радост от играта.

 

Защото колкото и да са добри и колкото и да обичат играта, в тази среда рано или късно ще изгубят стимул и ще се откажат. И следващия път, когато си тръгнат от залата, може и да не се върнат…

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи