Стефан Михайлов: В България само с два отбора не можеш да търсиш развитие


Стефан Михайлов: В България само с два отбора не можеш да търсиш развитие
(сн: BGbasket.com)
02-11-2021 19:57 | Мария Маринова

Женският национален отбор на България се събра днес на лагер в Ботевград, където на 11 ноември приема Хърватия в първи мач от квалификациите. Тимът ни е в една група и със Сърбия, а пред BGbasket.com старши треньорът Стефан Михайлов сподели и очакванията си предстоящия квалификационен цикъл.

 

„Започваме нормално. Ако не се лъжа, вече за четвърто или пето европейско първенство квалификациите са по подобен начин. Времето за подготовка е малко, без дълги лагери. Има проблеми, както при нас, така и при съперниците. Събираме се в движение, ще бъдем в пълен състав три дни преди мача. Днес започваме с 9 баскетболистки, утре ще бъдат 10, в четвъртък – 13  и последни ще се присъединят в неделя Борислава Христова и Ива Костова, заяви Михайлов.

 

„Засега няма здравословни проблеми. Тина Димитрова имаше контузия от мача с Монтана преди два кръга, но вече е отминала и тренира пълноценно. Надявам се всичко да е добре и да са добре подготвени по клубовете, защото нямаме много време за подготовка“, обясни наставникът.

 

Той коментира и съперниците на България в групата: „Единият отбор (б.р Сърбия) е европейския шампион, другият се представи много добре на първенството – игра бараж за влизане в осмицата. В отбора на Хърватия имат едно ядро от момичета на 25-26 години, които играят още от девическа възраст заедно. Излизаме да играем и да се опитаме да ги надиграем. Видя се в предната квалификация, че срещу отбори като Гърция и Словения сме били доста близо до тях. Нашите момичета не играят в турнири като Евролига и Еврокъп, докато другите отбори се събират всяко лято на лагери заради участие в европейски и световни първенства. Ние сме в годината заедно около 20 дни, докато те са 60. Може би там имат някакво предимство.“

 

През лятото няколко български баскетболистки избраха да продължат кариерата си в чужбина, като Михайлов коментира и това тяхно решение.

 

„От тези момичета, които са извикани тук, пет играят в чужди отбори – в пет различни държави. Има и други, които играят в чужбина и следя. В България ситуацията е такава, че само с два отбора не можеш да търсиш развитие. Момичетата преценяват, че трябва да отидат в такива първенства, където има десет други отбори като нашите. Всяка седмица играеш дерби и срещу добър противник. Те търсят някаква реализация и се надявам да са намерили добри места за развитие, защото има и места в чужбина, където тренираш само понеделник, сряда и петък. Важно е да са на места, където има нормален тренировъчен процес, съотборници и треньори, за да могат да се развиват. Те не са отишли в чужбина, за да се разхождат, а за да търсят някакво развитие“, заяви той.

 

За първи път женският ни национален отбор ще играе квалификации в Ботевград, а Михайлов обясни и причината за това решение.

 

„Към датата, която трябваше да се заяви, опциите бяха само две – Самоков и Ботевград. Решихме да е в Ботевград, защото тук играе мъжкият национален отбор и е подкрепян. Условията са доста добри за провеждане на такъв лагер и такава квалификация. Много неща натежаха да бъде в Ботевград. Не знаехме дали ще има възможност за публика. Сега има вариант, в който може да има такава. Знаем каква подкрепа получава мъжкият национален отбор. Надявам се такава да получи и женският“, завърши наставникът.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени), Стефан Михайлов
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи