Георги Божков: Направихме каквото трябваше, но по-важното е, че клубът оцеля


Георги Божков: Направихме каквото трябваше, но по-важното е, че клубът оцеля
(сн. БФБ)
14-04-2022 20:47 | Мария Маринова

Старши треньорът на женския Славия Георги Божков смята, че най-важното през този сезон не са спечелените медали, а това, че клубът е оцелял. Това сподели той пред BGbasket.com, след като тимът му взе бронза в А група за втора поредна година.

 

„Това, което трябваше да направим, го направихме. По-важното е, че клубът оцеля. Загубата на президента Васил Йотов, който си отиде, беше голям удар и шок за нас. Той ми беше много близък приятел. Успяхме да се съвземем. Клубът оцеля с помощта на Мишо Йотов – сина му. Това е важно, както и че има едно ядро от млади баскетболистки, които трябва да свикнат, че във всеки мач трябва да играят женски баскетбол, а не девически. За съжаление, не може да се противопоставим на двата силни отбора – Монтана и Берое, но този сезон е безценен опит за тях“, заяви Божков.

 

Наставникът коментира и решителния трети двубой с Шампион 2006 днес, победителят от който не бе ясен до последно: „Беше много интересен мач. Имаше хора в залата. Атмосферата беше много добра, противникът – също. Имахме добри нападения. Искаше ми се тези млади момичета, които са в отбора, да бъдат малко по-тактически ориентирани. Вкарваха ни доста лесни кошове, което не трябва да се допуска в такъв финален двубой. Общо-взето съм доволен от ядрото от млади момичета. S помощта на Джикова нещата стават малко по-различни, разбира се.“

 

„В днешния мач нападението беше това, което трябваше. Имахме ги ситуациите и ги отиграхме, така че съм доволен от това. Не съм единствено от слабата концентрация в защита, защото допуснахме много лесни кошове. Не успяхме да се откъснем с по-голяма разлика и мачът стана непредвидим до края“, допълни Божков.

 

Той изрази и съжалението си от това, че не е можел да разчита на една от най-добрите си състезателки: „На мен много ми липсва и Константина Какогиани. Тя е една от най-талантливите баскетболистки, които съм виждал. Заради една контузия тя пропусна целия сезон, а щеше да бъде много важен човек за нас. Тя е много интересен играч.“

 

Георги Божков говори и за проблемите в женския баскетбол, както и за липсата на повече отбори в първенството.

 

„За мен най-важното е управлението на клубовете. Ръководството на клубовете трябва да се занимава с финансирането – това е задачата и на президенти, и на мениджъри. Трябва да подсигурят малко по-нормално финансиране. Това в момента не е добре. Федерацията също може да помогне по различни начини и го прави. Така че там е проблемът, разбира се, и в селекцията при подрастващите. Там би трябвало да се търсят по-изявени и по-перспективни деца, които да влизат в селекциите на жените“, смята наставникът.

 

„Тези два отбора – на Шампион и на Славия, играят много по-добре от миналата година. От огромно значение обаче е финансирането на клубовете – намирането и привличането на спонсори, както и мениджмънтът на клуба. Натам трябва да се насочат всички усилия, ако искат нещо да се случи. Разбира се, и вашата подкрепа на медиите е много важна“, добави той.

 

Божков все още не знае дали ще остане в столичния тим и догодина. „Въобще не ми се мисли за това нещо. Дойдох да помогна в 2-3 кризисни ситуации, в които беше Славия. Мисля, че каквото успях да помогна - и на треньорите, и на баскетболистките, го направих. Сега ще си почивам и на малко по-късен етап ще мисля какво да правя“, завърши той.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: А група - жени, Славия, Георги Божков
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи