Здравко Марков: Баскетболът в Хасково може да бъде развит на едно по-високо ниво


Здравко Марков: Баскетболът в Хасково може да бъде развит на едно по-високо ниво
(сн. личен архив, ББЛ)
08-07-2022 17:26 | Мария Маринова

След две поредни титли в ББЛ Б група Хасково направи още една стъпка в развитието си. През следващия сезон клубът ще има отбор и в ББЛ А група, като амбициите са още по-високи, призна президентът Здравко Марков. Той е предприемач и местен бизнесмен, а едва на 28 години вече е приел развитието на баскетбола в града като своя кауза. Марков даде обширно интервю за BGbasket.com, в което говори за постигнатото до момента, целите и предизвикателствата пред Хасково.

 

- Хасково е шампион в ББЛ Б група вече две поредни години. Какво стои зад тези успехи?

 

- Тези успехи се дължат на организационната работа на целия колектив, но след титлата ни през сезон 2020/2021 отборът претърпя известни промени. Състави се ръководство, Управителен съвет и се опитваме да разширяваме и да развиваме отбора като цялостна организация. Изпратихме един сезон, който беше така да се каже преходен за нас, докато успеем да сработим всичко. Факт е обаче, че успяхме да завършим с отличие и сега гледаме в перспектива и с амбиция за А група.

 

- Подадохте заявки и за ББЛ А група, и за ББЛ Б група – и в двете първенства ли ще участвате?

 

- Най-вероятно ще участваме и в двете, като в Б група ще бъдат картотекирани нашите юноши и кадети, така че да могат да трупат опит и минути сред мъжете. Все пак Хасково има пет гарнитури при децата. Амбициите ни в ББЛ А група са да доразвием отбора. Предстои официално представяне, като имаме и нови попълнения.

 

- Освен да доразвиете отбора, ще гоните ли някакво по-сериозно класиране?

 

- Предвид селекцията, може да се каже, че имаме амбиции за нещо по-голямо.

 

- А поставили ли сте си за цел в близко или в по-далечно бъдеще да се опитате да влезете и в НБЛ, ако има възможност?

 

- Аз се занимавам с предприемачество и цялата кауза с развитието на баскетбола в град Хасково съм я приел доста лично. Идвам от бизнес среди, инвестирам само в успешни проекти, понеже съм инвеститор в стартъп компании и им помагам да се развиват до това да станат големи фирми. Затова смятам, че баскетболът в Хасково също може да бъде развит на едно по-високо ниво. Дали това ще бъде в НБЛ зависи от много фактори, но като цяло един ден, дай, Боже, да можем да напреднем достатъчно и да може да направим достатъчно силна организация, която да бъде устойчива в едно състезание на толкова високо ниво.

 

 

- Колко е трудно да се играе с отбор само от местни момчета?

 

- Това, че играехме само с местни момчета, беше от изключителен плюс, понеже голяма част от тях са израснали заедно. Между тях има огромна синергия и те се учат един от друг. Треньорът Янко Желев е крайъгълният камък на този проект. От него идва идеята за мъжкия отбор и за развитието му. Той е изключително важен фактор в нашия проект. Това, че спечелихме титла само с местни момчета, поне по мое знание, почти никой не го е постигал в България. Това може само да ни радва и е една от причините от началото на годината да нямаме посещаемост в залата под 400 човека, което за нивото на баскетбола е голям успех, според мен. Хасково е град с баскетболни традиции и се надяваме в скоро време да можем да доразвием този проект.

 

- Като говорим за школата, играчи от Хасково са викани и в националните отбори при подрастващите. Колко голяма оценка е това за работата ви там, според Вас?

 

- Това е изключително голямо признание за треньорския щаб, съставен от Янко Желев, Виктор Колянов и Делян Димов. До момента нещата са се развивали по-много по монотонен начин, но вече опитвайки се да изградим цялата организация, смятам, че ще можем да доразвием и ДЮШ. Затова бихме се радвали да получаваме повече подкрепа от местния бизнес и от хората в Хасково.

 

- Много клубове, включително и от елита, изпитват трудности с финансирането. Вие как се справяте с това?

 

- Община Хасково ни помага, както и аз, като президент, отделям собствени средства за развитието на клуба, и то немалко. Други хора от Управителния съвет също помагат под една или друга форма - търсейки спонсори или инвестирайки дори от себе си. Трудно е, особено в ситуацията, в която се намираме с инфлация и с постоянно галопиращи цени. Например на децата пътните им за едно състезание тази година са два пъти по-скъпи от миналата с тези цени на горивата. На един скромен отбор като нашия се отразява, но все пак се справяме и гледаме уверено към развитието на отбора.

 

 

- Имате ли амбиции за развитие и в женската част, тъй като от няколко години Хасково няма отбор там?

 

- Искаме нещата да се случват поетапно и в правилния момент. Когато успеем да изградим организация, която да е устойчива, смятаме, че имаме много различни полета, където може да надграждаме.

 

- Казахте, че за сте приели развитието на баскетбола в Хасково като кауза. Какво Ви мотивира и какви са личните Ви цели начело на отбора?

 

- Аз съм израснал и съм закърмен с баскетбола. Той ми е дал изключително много и точно треньорите, с които днес работя, те са ме отгледали и възпитали. Това е един от основните ми мотиватори. Знам колко на мен ми е дал баскетболът и знам колко много може да даде на много деца, стига да им бъде създадена правилна и достойна среда за развитие. Мотивира ме също огромната енергия, която нашите фенове носят в залата. Когато имахме финал в региона срещу Олимпия Ямбол, който се проведе в Пловдив, имахме над 250 човека, които в тези условия и тази криза си запалиха колите и дойдоха в Пловдив да ни гледат. За мен това е нещо уникално. Смятам, че този дух трябва да се поддържа и да се развива. Това е изключително зареждащо за мен като президент, да видя, че трудът ни и този на момчетата, които оставят всичко от себе си на терена, бива оценяван от публиката, Общината и цялото съсловие в града. Това за мен е безценно. По този начин, благодарение и на тези момчета, баскетболът в Хасково и всички други градове, би имал бъдеще. Освен това аз съм и на 28 години, което е допълнителен стимул за повече млади хора, които дори и да са приключили със спортната си кариера, трябва да приключат със спорта като цяло. Напротив – може да подкрепят спорта по начина, по който аз го правя.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи