Фактори, които правят съдиите по-добри


Фактори, които правят съдиите по-добри
31-05-2007 19:08

Според моето мнение, следващите фактори са основните, които правят един съдия добър. Със сигурност не трябва да са идеала за всеки съдия, но това са нещата, които спoред мен всеки съдия трябва да следва за да бъде по-добър. Обърнете внимание на следните неща в поведението на съдиите, когато наблюдавате среща от по-високо ниво. Игнорирайте механиката на техните действия, където със сигурност ще има разлика от нивото на което те свирят, но се вгледайте в това какво свирят те, как го свирят и защо го свирят.
 
Професионализъм: Най-важният фактор от всички. Професионализма означава няколко неща: винаги добре облечен, да не шутира по време на почивките в коша, да не закъснява и най-важното, да се отнася с респект към играчи, треньори и публика, независимо какво се случи на терена. Мачът е направен за тях, не за теб.
 
Постоянство: Няма по-лошо нещо от това за един съдия да свири едно нещо в едната половина и да не го свири в другата. В същото време трябва да има достатъчно комуникация между съдиите да са сигурни помежду си, че имат един и същи критерий в отсъжданията. Ето затова е важен момента на разговора между тях преди мача.
 
Увереност: Това не може да бъде научено и в същото време е важен фактор за всеки добър съдия. Ако не сте убедителен при отсъждането, и свирнете „тихо”, никой няма да ви повярва, че решението ви е вярно. Ако от друга страна отсъдите нещо и сте убедителен в това, покажете и акуратна механика, дори и тези състезатели, които не вярват много на съдиите ще си кажат: „Хмм, може би наистина го направих”. Очевидно това е нещо, което ще дойде с практикуването му, но също изисква и вяра във вашите способности.
 
Комуникация: Това е един от основните фактори в съдийството. Трябва да комуникирате със своите партньори по време на мача и да бъдете в постоянен „очен” контакт. Друг важен момент е да говорите на играчите в определени ситуации, където не е нужно да се свири. В същото време трябва да не прекалявате с приказките, все пак имате свирка за целта. Отнасяйте се с респект към играчите, не влизайте в конфликт с тях, независимо от случая.
 
Познаване на правилата: Не е нужно да знаете всички правила под номер, но за сметка на това трябва да имате познания върху всяко едно правило. Трябва да можете да „нагаждате” съдийството си спрямо ранка на съответния мач. Сигурен съм, че ако свирите Финал от Олимпийски игри, ще тичате по-различно отколкото ако свирите в зона за 12 годишните.
 
Фитнес: Не е нужно да сте Супермен, но е важно да може да се движите поне наравно с темпото на мача. Много е важен стречинга преди мача, както и да поддържате форма по време на сезона и да бъдете в добра фитнес форма.
 
Бъдете нормален: И на реферите им е позволено да се усмихват понякога. Понякога дори това може да помогне в някоя трудна за отсъждане ситуация. Това е много полезно, особено в случаите, когато познавате добре тези, които са в играта. Внимание тук обаче, трябва да сте позитивен и внимавате вашата реакция да няма обратен ефект. Не използвайте остри думи.  
 
Дуейн Гал - Австралия

Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи