Как Майкъл Джордан изгради своята бизнес империя


Как Майкъл Джордан изгради своята бизнес империя
(Снимка: Gulliver/GettyImages)
07-05-2020 18:25 | webcafe.bg | BGbasket.com

webcafe.bg

 

По-рано тази година американското издание Forbes изкара годишния си списък на най-богатите хора на планетата.

Легендарният Майкъл Джордан заемаше 1001-вата позиция със състояние, изчислено на 2.1 милиарда - което го прави най-богатия спортист в историята (заедно с румънския бизнесмен Йон Циряк, някогашен тенисист и хокеист).

Преди шест години Джордан влезе в списъка на милиардерите и оттогава богатството му продължава да расте, с което ненадминатият баскетболист се доказва като шампион и в бизнеса.

 

Всъщност той спечели по-малко от 100 млн. долара през славната си спортна кариера в Чикаго Булс и Вашингтон Уизардс, но оттогава не спира да използва своята популярност и спонсорските си договори, както и да прави инвестиции, за да достигне богатството му зашеметяващи размери. 

 

Новият документален минисериал на Netflix "Последният танц" се концентрира върху издигането на Въздушния в NBA и финалния му сезон в Чикаго, като хвърля светлина и върху уникалната му сделка с Nike и ранните договори за имиджовите му права.

 

Но ние ще си припомним и по-нататъшните му години, за да проверим как най-великият баскетболист стана и най-богатият сред всички спортисти.

 

Откакто се оттегли от баскетболния корт окончателно през 2003 г., той изгради цяла империя от бизнеси, включително и свой собствен отбор в NBA. Откъде точно дойдоха парите му?

 

Договорите като играч

 

В сравнение с парите, които прибират най-големите звезди в NBA днес, спечеленото от Джордан - поне в началото на кариерата му - изглежда доста скромно. Трети избор на Булс в драфта през 1984 г., той подписа 4-годишен договор за 2.8 млн. долара. 

Джордан бързо се издигна до върховете на баскетбола и беше избран за най-полезен играч в лигата през 1988, което съвпадна с подписването на подобрен договор. Но едва към края на престоя си в Чикаго, заплатата започна да отговаря на таланта му.

 

До 1991 Джордан взимаше 2.5 млн. на сезон, после цифрата нарасна до 3.25 млн., после до 4 млн. през 1992-93. Чикаго Булс му плащаше толкова дори в периода, когато той се оттегли от баскетбола и реши да се пробва като бейзболист. Решението му беше продиктувано не само от умората от живота на баскетболна звезда, но и от трагичната смърт на баща му, който очаквал от Майкъл да стане именно бейзболист.

 

След една година пауза, Джордан се завърна в NBA и получи 3.85 млн. за първата си година обратно на баскетболното игрище. Едва в 12-ия му сезон в Чикаго Булс заплатата му скочи до небесата и Въздушния най-сетне стана най-добре платеният в лигата с 30.1 млн. долара на година.

 

Цифрата нарасна до 33.1 млн. във финалния му сезон за Булс, след което той повторно се оттегли от NBA. По-късно се завърна, вече с екипа на Вашингтон, за два последни сезона, а общо заплатите в цялата му кариера достигнаха 98 млн. долара преди облагането с данъци.

 

Заради тавана на заплатите, въведен в NBA от 1999 г., ще отнеме още 16 години преди някой от играчите отново да може да получи 30 млн. в един-единствен сезон.

 


 

Партньорството с Nike

 

В "Последният танц" се разказва историята как Джордан искал да сключи спонсорска сделка с adidas след първоначалния си пробив в NBA, но му било казано, че няма такава възможност.

 

Converse беше официалната марка обувки в лигата тогава, но и там не смятали Джордан за приоритет заради вече съществуващите им договори с Меджик Джонсън и Лари Бърд, двете най-големи баскетболни звезди в онези години.

 

Вместо това, майката на Майк и неговият агент Дейвид Фалк го убедили да се срещне с представители на Nike. Така Джордан подписал 5-годишен договор за 500 хил. долара на година - тройно повече от всяка друга спонсорска сделка в NBA по онова време. Но всъщност големият пробив беше създаването на серията обувки Air Jordan.

 

В първата година очакванията на Nike са били за продажби на продукта на стойност около 3 млн. Но компанията изкара от Air Jordan космическите 126 млн. и постави началото на цяло културно движение, което продължава и до днес.

 

"Мама ми каза: Отиваш да ги изслушаш. Може да не ти хареса, но трябва да отидеш да ги изслушаш", разказва Джордан.

 

"Накара ме да се кача на самолета и да чуя предложението. Отидох, без да искам да съм там, и Nike направи голяма презентация. Баща ми каза "Трябва да си глупак, за да не приемеш сделката. Това е най-добрата сделка".

 

Така и се оказа за Джордан, който според Forbes е изкарал от Nike невероятните 1.3 милиарда долара от 1984 г. до момента. Това е най-голямата спонсорска сделка в цялата история на спорта и се оказа еднакво стойностна и за двете страни.

 

Дори през 2019 г., 16 години след края на кариерата си, Ем Джей е получил 130 млн. от своята марка обувки - 4 пъти повече от Леброн Джеймс, човека с най-голям договор измежду действащите NBA играчи.

 

Само марката Air Jordan се оценява на 3.1 млрд. годишно, а ръстът ѝ спрямо 2018-а е 10%. Общата стойност на марката е около 10 млрд.

 

Сътрудничеството с Джордан изстреля Nike до съвсем нови висоти и днес компанията е смятана за най-ценния потребителски бранд в света. Докато преди да подпише с Джордан, печалбите са изоставали с 50% от тези на adidas, през 2019-а с годишен доход от 40 млрд. долара, в момента Nike изпреварва adidas с 60%.

 

Също така, днес 77% от звездите в NBA носят обувки Nike или Jordan.

 

 

Другите спонсорски сделки

 

"Последният танц" разказва и как Майкъл Джордан успя да сключи още редица изгодни договори, след като се превърна в лицето на NBA. 

 

В кариерата си той беше лице и на марки като Coca-Cola, McDonald′s, Wheaties и Chevrolet. Днес вече е 57-годишен, но все още е обвързан с модния бранд Hanes, със спортната напитка Gatorade и с компанията за производство на спортни картички и сувенири Upper Deck.

 

Изчислява се, че Джордан е изкарал около 1.7 млрд. долара от такъв тип договори и парите от тях продължават да се увеличават. Но легендата винаги е подбирал много внимателно компаниите, с които избира да работи. Говори се, че е отхвърлил 1 млн. от Beanee Weenees просто защото не харесвал името на хранителния продукт.

 

Но това е нищо в сравнение с отказа му преди три години на предложение за 100 млн.

 

Не е ясно коя е марката, от която е дошла офертата, но Джордан трябвало просто да отдаде имиджовите си права и да се появи на едно двучасово събитие. Той обаче бил категоричен.

 

"Толкова е успешен и това му дава възможността да прави каквото иска и да не прави нещата, които не иска. Наистина му се възхищавам за това, много, много внимателно избира нещата, в които да се включи", разказва агентът му Дейвид Фалк.

 

Шарлът Хорнетс

 

След като спря окончателно с активната си кариера, Майкъл Джордан се надяваше да запази ръководния си пост във Вашингтон Уизардс, но вместо това беше уволнен от собственика Ейб Полин.

 

Легендата изчака три години, преди да придобие миноритарен дял в Шарлът Бобкетс. През 2010-а Джордан стана мажоритарен собственик на клуба при сделка за 175 млн. - финансирана в голямата си част със заем. Така Ем Джей стана първият бивш играч, който се превръща в собственик на тим от NBA.

 

От 2014-а година отборът се прекръсти на Шарлът Хорнетс и успя да покачи значително стойността си с редица инициативи и сделки - включително огромен нов телевизионен договор с ESPN и TNT.

 

Миналата година Джордан продаде 20% от Хорнетс на новите си партньори Гейб Плоткин и Даниел Съндхайм, но увери, че ще продължи да взима всички решения, свързани с отбора и организацията. 

 

Инвестиции

Първоначалната му инвестиция в Хорнетс остава най-голямата, която Майкъл Джордан е правил в живота си. 

 

Но той е осъществявал още редица интригуващи вложения: например в корпорацията за спортни анализи Sportradar, в марката слушалки Muzik и в aXiomatic, компанията майка на изтъкнатия отбор по електронни спортове Team Liquid.

 

Джордан основа и своя собствена марка текила, Cincoro, с помощта на други трима собственици от NBA. Той все още е свързан и с бейзбола, макар и с притежанието на по-малко от 1% от Маями Марлинс. 

Ресторанти и автомобили

 

И ако всичко дотук не е достатъчно, Майкъл Джордан може да се похвали с верига от пет ресторанта под името Michael Jordan′s Steakhouse. Основани през 1997 г., заведенията се намират в Чикаго, Оук Брук, Вашингтон и Кънектикът.

 

Легендата притежава и автокъща на Nissan в Северна Каролина, която носи неговото име.

 

Така бизнес империята на баскетболист №1 добива респектиращи размери - и доказва, че за разлика от много прочути спортисти, Джордан отлично знае как да достига върхове и извън игрището.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи