Девет години без Тенчо Начев и специална стихосбирка, писана от него


Девет години без Тенчо Начев и специална стихосбирка, писана от него
(сн: личен архив)
24-11-2020 09:02 | BGbasket.com

Девет години от смъртта на Тенчо Начев отбелязахме на 13 ноември.

 

За тази годишнина ни разказа едно от момичетата, израснали под погледа на пловдивския треньор - Нина Хаджиянкова. Паметта на обичания наставник бе почетена преди няколко седмици, с издаването на стихосбирка, писана от него - "Елитен отбор".

 

В стихосбирката са поместени почти 30 стихотворения писани от големия треньор. Редактори са журналистите Нейко Дамянов и Любомир Караджов. На представянето на книгата беше и съпругата на големия треньор.

 

 

В стиховете има и един, посветен специално на момичетата му: 

 

 

Най-големите успехи на пловдивския баскетбол са свързани с Марица и треньора Тенчо Начев, който превръща клуба от Кършияка в една от крепостите на българския женски баскетбол.

 

Три шампионски титли (1971, 1973, 1974) печели този отбор, начело с великата Пенка Стоянова, играе два финала за европейската клубна купа „Ронкети“ (1979, 1980). Тенчо Начев има и общо 8 сребърни и бронзови медали с женския баскетболен отбор на Марица през миналия век.

 

Думите на Пенка Стоянова описват Тенчо Начев така: "За нас, момичетата от Марица, отборът и треньорът бяха всичко. Там Тенчо Начев ни приучи да бъдем самостоятелни, непреклонни, със смели решения. У него имаше невероятен дух и го предаваше на нас. Затова никога не съм играла равнодушно. Всъщност Начев беше специалист по ски, не по баскетбол. Но баскетболът беше животът му. Той много четеше, търсеше, разговаряше. Искаше да разшири и нашия кръгозор. И успяваше. Цитираше ни мисли на велики личности, даваше да развиваме теми, свързани с нашия спорт. Аз никога с нищо не се съгласявах механично, все питах, все опонирах. Също като малките деца, които на всяка крачка питат „защо?“. Нито веднъж тренерът не ми се е разсърдил, не желаеше сляпо доверие."

 

 

На представянето на книгата присъстваха легендарни пловдивски спортисти - Ангелина Михайлова, Нина Хаджиянкова и още много от момичетата на Тенчо Начев от знаменития отбор на Марица. Футболните легенди Иван Глухчев и Михаил Георгиев, олимпийският шампион Асен Златев, легендарният треньор Ганчо Карушков и много други.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи