БФБаскетбол заяви участие на световното първенство по е-баскет


БФБаскетбол заяви участие на световното първенство по е-баскет
(сн. БФБ)
24-02-2021 15:10 | basketball.bg

Българската федерация по баскетбол  заяви участие на национален отбор от България на предстоящото световно първенство по електронен спорт на ФИБА, което ще се проведе в рамките на три последователни уикенда през пролетта на тази година под името FIBA Esports Open III. Турнирът се провежда на основата на играта NBA2K21 и в него всеки от националните състезатели ще управлява по един виртуален аватар на играчи от НБА.

Въпреки че БФБ беше първата федерация, която организира свое електронно първенство през месеците април и май миналата година, изненадващо тя не получи покана за участие в първите две издания на състезанието. В първия турнир пробно бяха включени състави от 19 национални федерации, а във втория те се увеличиха до 36. Във FIBA Esports Open II се включиха общо 252 геймъри, изиграха се 97 мача, които бяха излъчени на живо в рамките на 70 часа и бяха видяни от 2.5 млн. души в социалните мрежи.

Процесът по селекция на националния отбор вече стартира, като в него се включиха общо 20 състезатели. Сред тях са най-добрите участници от миналогодишното електронно първенство по баскетбол на България БФБ е-баскет лига и няколко българи, които се състезават в елитни турнири на NBA2K21 в Германия.

 

Към момента фаворит за първото място в турнира отново е националът Александър Везенков, който игра финал на предишното първенство през 2020 г., но го загуби от германеца Кай Шаленберг.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи