Трилър в Ботевград прати Балкан на полуфинал в НБЛ


Трилър в Ботевград прати Балкан на полуфинал в НБЛ
(сн. balkan-basket.com)
09-05-2022 20:49 | Мария Маринова

Балкан е последният полуфиналист в Националната баскетболна лига през този сезон. В невероятна драма тази вечер в „Арена Ботевград“ тимът спечели решителния трети мач срещу Академик Пловдив с 61:55 и спечели серията с 2-1. Двата тима играха слабо в нападение, но предложиха голямо зрелище и редица обрати, като победителят бе определен едва в последните секунди.

 

В тази среща извън състава на домакините бяха Александър Гавалюгов и Михаил Гавазов, които са в Ямбол с юношеския отбор за финалите в тази възраст. В групата, но без да се появят в игра, бяха Николай Грозев заради здравословни проблеми и Здравко Христов, както и Робърт Георгиев за съперника.

 

На полуфиналите победителите днес ще се изправят срещу Левски, като първият мач е в четвъртък в Ботевград.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

След размяна на кошове на старта, „зелените“ поведоха с 10:4 след 8 поредни точки на Крисчън Джоунс. За близо пет минути съперникът им се бе разписал само веднъж от игра, което принуди Йордан Янков още в средата на първата част да вземе първото си прекъсване. Балкан поддържаше аванс от няколко точки заради по-добрата си игра в подкошието и след десет минути игра водеше с 19:11.

 

Стрелбата от тройката не вървеше и за двата тима, но през втория период домакините също развалиха мерника си и от средно разстояние. Това позволи на Академик да направи серия от 14:3 и да стигне до пълен обрат при  27:25. Последваха размени на водачеството, а на почивката отборът от Ботевград бе напред с 31:29. Много силно за гостите в тази четвърт се включи Дейшон Найт, вкарал 8 от точките на отбора си в нея.

 

Трудностите в нападение и за двата отбора продължиха и след паузата. За почти седем минути баскетболистите на Небойша Видич имаха само един кош от игра. Пловдивският тим също пропускаше често, но все пак поведе с 40:35 след кош на Васил Бачев. Балкан не допусна разликата да скочи още и след кош на Илиян Пищиков в края на частта изравни за 41:41. Малко преди това Димитър Димитров притесни сериозно своя тим, след като получи травма в глезена след борба и трябваше да напусне паркета, но състоянието му не бе сериозно и той се завърна в игра.

 

Отборът от Ботевград взе предимство от няколко точки в началото на решителния период, като пет минути преди сирената водеше с 50:44. Последваха обаче две ключови стрелби на Дейшон Найт, с които разликата падна само на точка. Видич взе прекъсване, а след него успешен пробив на Амад Рори даде глътка спокойствие на тима му. Последва нова серия от размени на водачеството, а 25 секунди преди края тройка на Крис Минков – едва четвъртата за отбора му в мача, изведе Балкан напред при 58:53 и вдигна на крака хората в залата. Йордан Янков очаквано взе таймаут, но след него опитният Тони Гуджино направи пропуск и домакините удържаха преднината си до последно.


Крисчън Джоунс записа 17 точки и 10 борби за успеха. Дерик Маркс е с 10 точки.

 

За Академик 15 точки реализира Дейшон Найт, 11 има Васил Бачев.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БАЛКАН - АКАДЕМИК ПЛОВДИВ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2021/2022

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2021/2022

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2021/2022

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Академик Пловдич, Балкан
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи