Приключи ли Варна с баскетбола?!


Приключи ли Варна с баскетбола?!
19-02-2012 20:40 | Борис Касиков

Аз лично се чувствам много радостен и целият отбор е много щастлив. Преди две години спечелихме отново третото място, но сега сме само млади състезатели и този успех е много по-сладък.

Успехът ни е още по-голям, предвид всички затруднения, които имаме във Варна. Не получаваме заплати, общината не ни помага с нищо, тренираме може би в най-лошите условия в България и въпреки това идваме тук и с много хъс и желание доказваме, че сме добри баскетболисти и имаме голямо бъдеще в България и Европа. Надявам се успехът ни да събуди общината. От началото на сезона говорим за това и се мъчим да направим нещо по въпроса. Трябва тези хора да започнат да дават пари не само за баскетбола, но и за спорта във Варна като цяло, защото от ден на ден положението става все по-лошо. Варненската школа е много добра, има качествени момчета в по-долните възрасти и ако сега всичко се разпадне, какво ще остане за тях? Трябва да се помогне по някакъв начин.”

 

Тези думи не са мои. Те са на Александър Янев, баскетболист от Варна, роден 1990 г. Национал на България. Смятан за една от големите надежди на българския баскетбол. 

 

Днес, Сашо вече е състезател на гръцкия Кавала. Благодарение на таланта си, отлично развит от Варненската Баскетболна Школа ще играе чужбина, защото това е логичното му баскетболно развитие. 

 

Браво, Сашо! Браво на Варненската Баскетболна Школа!

 

Казахме „Браво”. Нека сега да се върнем в началото на сезон 2011/2012 в Национална Баскетболна Лига. 

Тогава всички баскетболни специалисти, бяха отписали БК Черно Море. Все пак бе ясно, че щом спонсора от Евроинс го няма, няма как да очакваме от тях нещо, освен най-много 1-2 домакински победи срещу Черноморец и Спартак-Плевен. 

Да си признаем, преди няколко месеца, никой не бе склонен да се обзаложи, че мъже на по 19-20 години ще могат да стигнат до бронза в турнира за Купата на България!?

 

Да не говорим, че с едно малко по-прецизно съдийство и леко по-висок процент на успеваемост за Черно Море от линията за изпълнение наказателни изстрели, резултатът от полуфинала с Левски, можеше и да е в полза на варненци.

 

Но, необходимо ли бе и това, за да осъзнае някой, че варненската школа е велика?! Малко ли е, че „счупихме през кръста” отбор, като Рилски спортист, с далеч по-високи финансови възможности, легионери, опитни играчи, хубава нова зала и прочие?! Не ни ли стигна, че държахме Тити в напрежение през цялото време и намалихме разликата до 4 точки минути преди края?!

Всъщност, някой обърна ли внимание на сълзите в очите на Папазов, когато след полуфинала той не спря да хвали варненци ?

Само Тити ли е наясно, че София или който и да е друг град в България, в момента не може и няма да може да изкара момчета, като Янев, Желев, Кьосев, Колев...

 

Няма какво да се лъжем! Варненската Баскетболна Школа е отгледала и продължава да отглежда половината (ако не и повече) от качествените български баскетболисти! 

 

Калоян Иванов, Деян Иванов, Божидар Аврамов, Тодор Стойков...

Има ли смисъл да продължавам? Баскетболните хора, знаят историята и фактите по-добре от мен.

 

Аз не се имам за „баскетболен човек”. Аз съм просто фен. И малко шовинист. 


Като такъв, винаги съм се радвал, когато софиянци ни признават с думите „За баскета сте номер 1”...

 

Като такъв, апелирам към варненската общественост да се събуди! Да разлаем кучетата! Да се обявим „За” варненския баскетбол и „За” варненския спорт!

 

Защото е много лесно да вдигнеш две игрища с ресторант в Морската градина. Не толкова, колкото да събориш и изоставиш Стадион „Варна”, но все пак...

 

Също така е лесно да се снимаш с баскетболните надежди по избори. Толкова лесно, колкото да кажеш на измъчените родители, че като не им харесва студа в залата, могат и да не си водят децата на тренировки. 

 

По-трудно е обаче да обясним това на децата си.

Децата, които искаме да гледаме в спортните зали и на зеления терен, а не пред компютъра с цигара в ръка.

 

Децата с таланти, които, като град с амбиции сме длъжни на развиваме!

 

Ще го направим ли? Или това за Вас – лидерите на града и държавата е лоша инвестиция?

Всъщност как да го направим?! 

Да потърсим помощ лично от бащицата на нацията Бойко Борисов? Може би трябва българската федерация по баскетбол да се намеси? Или кмета на града Кирил Йорданов ще изпълни поетите в изборно време ангажименти?!

Можем дори да направим един смс-номер започващ с DMS в полза на варненската баскетболна школа?!?

Вие кажете?!

 

Аз завършвам с думите на варненския депутат и областен координатор на ГЕРБ във Варна, Павел Димитров, казани на 16.02.2012: 

 

„Просперитетът и развитието на град Варна ще бъдат основните приоритети в работата на депутатите от ПП ГЕРБ.

Депутатите ще работят Варна да бъде избрана за Европейска столица на културата през 2019-та година.”

 

И един последен въпрос:

За какъв просперитет и за каква европейска столица на културата, говори Димитров?!

Някой знае ли?

Защото в детско – юношеската школа на БК Черно Море, не са чували нищо по въпроса...

 

Пп. Трудно ми е да именувам този текстов материал. За това, вместо заглавие, ще задам въпрос: Приключи ли Варна с баскетбола?!

 

 

 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи