Непредвидимо


Непредвидимо
(сн. lap.bg)
12-02-2017 22:38

Това е определението, което можем да дадем на мъжкото ни първенство след края на втория етап. След 16 изиграни двубоя от всеки отбор се оформиха шест, които на пръв поглед са крачка пред останалите, но това не значи, че са сигурни за победата срещу тях. Естествено класирането към момента бе важно и за Купата на България, но за нея ще говорим тепърва в следващите дни.


Няма съмнение, че най-приятната изненада до момента е Академик Бултекс 99. Няма да е лъжа, ако кажем, че никой в клуба не си е помислял, че след втория етап ще е на второ място и ще е пред утвърдени от години отбори. Това място дава и домакинства на четирите тима след тях в класирането и съответно добри шансове да бъде запазено. За това обаче ще се мисли след турнира за Купата, на който Академик ще е домакин и това ще е първият истински тест. Напрежението и очакванията сега ще са различни и пловдивчани трябва да покажат дали ще са готови за новите предизвикателства.


Фактът, че шампионът и лидер Лукойл Академик е с три поражения до момента също доказва за непредвимостта на шампионата. Тимът от Правец бе разконцентриран с мачовете си в Европа, но това не трябва да е оправдание за някои мачове, които бяха изиграни. Наистина обаче можем да кажем, че първенството е доста равностойно и всеки може да бие всеки в своята зала. Няма отбор от първите, който да не сбърка при гостуване на такива от втората половина и това от една страна може да ни радва. От друга обаче не можем да кажем, че по-слабите се доближиха до по-силните, а обратното, което буди притеснение.


В крайна сметка, като изключим мястото на Академик Бултекс 99, класирането е според очакванията. Може би малко повече се чакаше от Рилски спортист, но в последно време самоковци се съвзеха и имат силите и класата за сериозна атака на още по-предна позиция. Може би една идея над първоначално предвиденото се движеше Балкан, но с последните две загуби ботевградчани допуснаха да отидат надолу. Предстои ни трети етап, в който битката вече ще е за домакинско предимство в плейофите. На пръв поглед по всичко изглежда, че няма кой да измести Лукойл Академик от първото място, но след това става страшно. Битката за второто ще е ожесточена, а това ще е само плюс за феновете на отборите и за неутралните зрители.


В тази връзка ще е много важна и ролята на съдиите. С изключение на 3-4 избухвания от треньори или ръководители по повод реферски отсъждания и намеси, то от тази гледна точка няма оплаквания от отборите. В крайна сметка, колкото и да имаше такива, без значение дали срещу по-опитни съдии като Ивайло Ресиловски или Иван Маринов, дали срещу по-млади, то никой треньор не оправда поражението си само с някой съдия. Така и трябва да бъде - първо се гледа собствената градина, а след това евентуално можеш да потърсиш нещо и другаде.


Сега нека си пожелаем една интересна седмица, която да ни представи много емоции с Купата на България. А тя е дори по-непредвидима и от първенството!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи