В окото на бика


В окото на бика
(сн. twitter.com/chicagobulls)
06-11-2020 18:44 | Николай Стефанов

Николай Стефанов е завършил маркетинг в ИУ, Варна, а след това и магистратура управление на продажбите. Въпреки икономическото му образование, целият му живот в свързан с баскетбола, макар и само като любител. Хобито му е да пише статии и коментари на баскетболна тематика, като се е специализирал на тема НБА. В следващите дни ви предлагаме да прочетете някои от материалите му, специално предоставени за BGbasket.com. Започваме с "В окото на бика", посветен на Чикаго Булс.

 

Споменът за славното минало на Чикаго Булс кара феновете на организацията да се натъжават при мисълта за безтегловното настояще, в което тя се намира. За малко над двадесет години, клубът се превръща от лъскава и нова в стара и овехтяла книга. И макар кориците и да са целите в прах, а хартията леко пожълтяла, съдържанието и остава непокътнато, защото времето няма как да изтрие написаната със златни букви история в нея. Разлиствайки лист след лист, може да се види, че накрая са останали няколко празни страници, които чакат да бъдат довършени. И написаното днес ще даде своето отражение утре или с други думи действията в настоящето предопределят бъдещето. Но, за да се види как трябва да се продължи историята в тази книга,трябва да се прелистят няколко страници назад.

 

Всеки отбор трябва да изкачи стръмния връх, за да достигне до заветната цел и вероятността да падне по пътя нагоре, винаги е голяма. Правейки малка ретроспекция към миналото, лентата се връща към не толкова далечната 2008 година, през която “биковете” започват своя поход към титлата с изтеглянето на гарда Дерик Роуз. За отрицателно време той се озовава в ролята на основен алпинист и водач. Съдбата, обаче, обръща гръб на тима и в момента, в който Булс започват да разгръщат пълния си потенциал, Дерик се изтърва от скалата, пада лошо и скъсва предна кръстна връзка в лявото си коляно. Но кой може да предположи, че ще се стигне до такъв развой на събитията. В инструкциите на плана за спечелване на шампионски пръстени никъде не пише за вероятност от сериозна травма на най-добрия играч в отбора. 

  

Загубата за едни се превръща в победа за други и точно такъв е случаят с Джими Бътлър. В отсъствието на голямата звезда на Чикаго, Бътлър постепенно започва да получава повече минути и с течение на времето се налага като лидер на Булс. Епизодичното участие на Дерик в тима кара ръководството да го изпрати в посока Ню Йорк Никс. Още същото лято, към състава се присъединяват ветераните Дуейн Уейд и Ражон Рондо и тримата заедно с Бътлър трябва да изведат франчайза от ветровития град до успех. За нещастие триото започва да катери билото с неподходящи обувки, подхлъзва се и пада още в самото началото на изкачването. Боксуването на едно място алармират ръководството, че трябва нещо драстично да се промени и то взема тежкото решение да реконструира отбора от нулата и да се откаже от звездите си. Рондо и Уейд са освободени, а Джими Бътлър е разменен за Зак ЛаВийн, Крис Дън и Лаури Марканен. Следват три мъчителни за феновете години, в които клубът се подвизава в долната част на таблицата и натрупва значителен брой избори от драфта.

 

Стигайки до последните страници на историята на Чикаго Булс, картинката вече започва да се избистря и да се вижда какъв точно е планът на организацията за покоряване на върха. Прочетеното от книгата до момента красноречиво показва, че клубът иска да изгради млад и боеспособен колектив чрез лотарията, с който да направи Чикаго отново атрактивно място за суперзвездите. Добавянето на някой измежду най-добрите баскетболисти в света, драстично ще увеличи шансовете на франчайза за спечелване на трофея “Лари О’Брайън”. Но за да се случи това, първо трябва да се изпълнят някои много важни условия, които да убедят звездите, че Чикаго е правилното място за тях: изграждане на стабилен фронт офис с ясна йерархия в него, назначаване на добър треньор и влизане в плейофите с младия отбор.

 

Покриването на тези критерии, ще покаже на суперзвездите, че фокусът на “биковете” е насочен към надграждане и спечелване на титла. Към днешна дата организацията е реализирала само две от трите си краткосрочни цели, като прави опити да осъществи и третата. Това е ясен показател за посоката, по която се опитва да поеме. Изкореняването на проблемите и намирането на решение на трите въпроса е разковничето за привличане на поне една звезда. 

 

И хората са казали, че рибата се вмирисва откъм главата и тази поговорка важи с пълна сила за тима от ветровития град. Когато има сериозен проблем, той винаги тръгва от най-високите етажи и затова е от изключително значение франчайзът да разполага с един подреден фронт офис, където да не цари хаос, а да има ясно обособена йерархия и да се знае кой има последната дума. Булс предприемат няколко хода в тази посока и правят генерални промени в управленската си структура. Дългогодишният генерален мениджър Гар Форман мигновено е уволнен, за да може зад кормилото да седне Марк Евърсли. Изпълнителният вицепрезидент по баскетболните операции Джон Пексън е предназначен на позицията главен съветник по баскетболните операции, а овакантеното място на вицепрезидент се заема от литовеца Артурас Карнишовас. Преструктурирането и подреждането на фронт офиса помага за вземането на правилни и последователни решения, които да вдъхнат доверие и сигурност на звездите. 

 

Следващото звено по веригата, което се коригира, е треньорът. Без уважаван треньор, който да може да се справя с еготата на играчите и да сплотява съблекалнята, мисията за привличане на играч от най-висок ранг и респективно за спечелване на шампионската купа, става почти невъзможна. Последният треньор на отбора Джим Бойлън е уволнен, а на отворената позиция Карнишовас назначава Били Донован. Донован е сред добрите и уважавани наставници в лигата и той има опит, както в развиването на млади състезатели, така и в работата със звезди. Били умее да поставя баскетболистите в позиция, така че да са ефективни, поради простата, че им дава възможност да играят на база силните им страни, а Чикаго имат нужда, точно от такъв треньор. През ръцете му са минали внушителен брой суперзвезди, като винаги е успявал да се справи с характерите им, защото знае как да общува и да изгради връзка с тях.

 

След встъпването му в длъжност, той индиректно намекна, че е приел работата, защото са се харесали с ръководството, но треньор от неговия калибър не би се съгласил да поеме кормилото на потъналия кораб на “Биковете” само заради лични симпатии. Назначаването му е ясна индикация за намеренията на франчайза да градят и да се борят за шампионските пръстени идните години.  

 

Стъпка по стъпка организацията започва да реализира целите от списъка си, като остава само да се класира за плейофите. Играчите трябва да покажат пълно себераздаване на паркета и желание за победа, за да може Чикаго Булс да стане сред предпочитаните дестинации от списъка на звездите. Клубът разполага с млад и талантлив състав, чието ядро от състезатели е далеко от най-добрия си баскетбол. При оптимално развитие на спортистите и със суперзвезда в съблекалнята, тимът ще бъде претендент за титлата. За последните няколко години франчайзът събра перспективни баскетболисти като Зак Лавийн, Лаури Марканен, Уендъл Картър, Чандлър Хъчисън и Коби Уайт, с които да се борят за влизане в топ осем на изток. По-важното, обаче, е, че Булс разполагат и с четвъртия избор от драфта на 2020 година и ще имат възможност да изтеглят млад талант с идеята да бъде важна част от ротацията, още следващия сезон. Под ръководството на бившия треньор Бойлън, основни играчи като Марканен и Картър показаха голям спад в играта им и една от задачите пред Били Донован ще бъде да върне момчетата в правилния коловоз, за да могат да продължат развитието си и отборът да има реален шанс за плейофите. Прогресът на баскетболистите е основен приоритет и е малка крачка към влизане в елиминационната фаза в НБА.

 

Постигнат ли и трите си краткосрочни цели, клубът ще стои по друг начин на пазара за свободни агенти и ще бъде реална опция за всяка суперзвезда. Няма как да се каже със сигурност дали в близките години ще бъдат претендент за трофея “Лари О’Брайън” и само времето ще покаже дали планът им е изстрел в окото на бика…

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБА, Чикаго
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи