30 години Септември: Каузата, която е по-силна от трудностите


30 години Септември: Каузата, която е по-силна от трудностите
(сн. facebook.com/septemvri.bg)
05-07-2021 16:05 | btvnovinite.bg

30 години и над 2500 деца, тренирали в школата на клуба. Това са числата, стоящи зад баскетболния тим на Септември. Основен виновник столичният клуб да продължава своето развитие има президентът на тима – Николай Спасов. За него празникът е двоен. Тази година той навършва 65 години.

Създаден през 1991 година, клубът продължава да създава баскетболни таланти, въпреки всички трудности по своя път.

„90-те години беше борба за оцеляване и всеки клуб се отделяше, самофинансираше и беше независим юридически. Бяхме един от първите десет клуба в България. Да запазиш своята независимост – много трудно беше. Ние наистина оцеляхме. Много други не успяха. Решихме да направим мъжки отбор, който се класира седми в мъжкото първенство. След това свършихме парите. Тогава си казах: "Какво правиш?". И се започна така, както трябва, с пирамидата отдолу“, спомня си с умиление за първите стъпки на клуба президентът Николай Спасов.

С детско-юношеска школа, която е приоритет на Септември, резултатите не закъсняват.

„След като имаш любов към нещо и вярваш в него неотклонно, така се получават нещата.“, категоричен е той.

За своите 30 години на съществуване, Септември е дал възможност на две поколения баскетболисти да тренират в клуба. Такъв е и случаят с Кирил Пецанов и неговия син – Антон. Любов към играта в семейството е предавана от поколение на поколение:

„За мен Септември ми носи само хубави спомени тук. Бил съм в клуба преди 25 години. И сега вече, имайки възможността синът ми също да тренира тук, това е сбъдната мечта. Изключително важно е синът ми да се занимава със спорт. Той прояви такова желание и вече две години и половина се занимава интензивно“, споделя бащата Кирил Пецанов.

„Татко ми е тренирал тук и ми направи добро впечатление. Баскетболът ми хареса, че е отборна игра. Това ме привлече. И че трябва да се използват ръцете. Мога да кажа, че Септември се превърна в дом с много приятели“, добавя 12-годишният Антон.

„Септември ми е като родно дете. Лесно е някой спонсор да дойде и да налее пари, които да попилееш в бездънна каца. Трудното е да оцелееш, когато е сложно, когато имаш трудности и когато си независим. Това те удовлетворява“, заявява емоционалният президент пред bTV.

65-годишният рожденик също определя Септември като страдание, но и щастие. И бърза да добави, че второто винаги надделява. Въпреки всички трудности, клубът ще продължава да крачи смело напред – към мечтите. Защото общото, което събира всички, свързани с тима, е едно: „Виждам толкова усмивки, толкова битки, толкова радост и същевременно болка при изпуснат мач. Но общото е любов. Любов!“

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Comments
betway
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи