Представиха книга за 100-годишнината на баскетбола в Шумен


Номер 1 за българския баскетбол
Номер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетбол
(сн. shumenbasket.org)

26-10-2021 17:01 | shumenbasket.org | BGbasket.com

Дългогодишният баскетболен състезател, треньор, деятел и бивш председател на БК Шумен – Гроздалин Грозданов представи вчера книгата си, посветена на 100-годишнината от появата на баскетболната игра в града.

 

На пресконференция, на която присъства и настоящият изпълнителен директор на клуба и треньор на мъжкия отбор – Янко Янков, авторът на „100 години баскетбол в Шумен“ запозна медиите със своя труд и разказа интересни факти за историята на баскетбола в града ни.

 

„Мотото на книжката е - Историята на един велик спорт в един малък град някъде на нашата планета“ – бяха встъпителните слова на Грозданов. Написването на книгата не е било лесна задача и първоначално авторът е имал съмнения дали трябва да се заеме с тази отговорна задача, но важността да се знае и помни историята са надделели при вземане на решението.

 

Самата книга е изключително ценна с това, че в нея са включени не само фактите около историята на баскетбола в Шумен, но и спомени на преките участници, развивали играта с оранжевата топка в града.

 

Грозданов поясни, че е ползвал, както периодичните издания, публикували новини за баскетбола в периода 1924 – 2020 г., така и публикациите на покойните журналисти Николай Чакъров и Борис Павлов.

 

Богат и интересен снимков материал ще потопят читателя във времена, в които любовта към баскетбола е била движещата сила за развитието му в града под Шуменското плато. Много преди телевизионните предавания от НБА и Евролига, много преди блясъка на световните първенства и олимпийските игри, в Шумен е имало мъже и жени, които са посветили живота си на играта баскетбол и са допринесли поколения наред да спортуват, да се радват на успехите на местните отбори и да продължат делото на своите предшественици.

 

Янко Янков изказа своите поздравления към Грозданов за труда и сподели че книгата е важна за шуменци, но е важно и подрастващите да се запознаят с историята, с върховете на играта в града.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Шумен
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи