Арена Бургас отваря врати през май?


Арена Бургас отваря врати през май?
11-04-2021 12:43 | BGbasket.com

Скъпото ново бижу на Бургас - Арена Бургас, все пак може да отвори врати скоро. Това заяви арх. Ивайло Петков – проектант на съоръжението, пред flagman.bg.

 

По негови думи, залата може да бъде готова за пълно функциониране до месец. Монтирано е осветление, вече има и седалки.

 

Припомняме, че имаше обещания от ММС това да се случи през април. Първоначално се смяташе, че съоръжението, чиято цена отдавна прехвърли 50 милиона лева, ще е готово през есента на 2019-а. Това не стана и през 2020-а, а Бургас продължава да очаква завършването на новата зала. Една от основните причини за непрекъснатото отлагане на приключването на мащабния проект бяха редицата злоупотреби с обществени поръчки по нейното изграждане.

 

В интервю за изданието архитектът разказа подробности за дизайна. Преди млако повече от седмица Бургас бе изумен, когато залата "грейна" в светлини.

 

"От няколко седмици имаме постоянно електричество, което може да захрани осветителните тела на цялата зала. Тя не и светнала напълно, предстои монтирането на още прожектори и насочването им. Започнахме първите проби за осветеност, отскоро имаме пълната мощност и можем да правим такава цялостна настройка на различните зони. Всички осветителни тела, които са по проект, вече са в залата. Имаме някои, които трябва да се сложат, други, които трябва да се преместят. Но на практика всичко, което трябва да го има на обекта, е на място. На финалната права сме. В рамките на седмица-две ще имаме настройки, премествания, тествания на осветеност. Предстоят настройки и на механичната част. Всичко, което е необходимо като обем на съоръжения е готово. Започваме пробите. По закон те са 72 часа, с които да финализираме въвеждането в експлоатация."

 

Ще има ли официално откриване и кога ще е то? "Не мога да отговоря на този въпрос, защото това е извън моите правомощия. Очаква се в рамките на максимум месец сградата да е готова за пълнокръвно функциониране. Цялото оборудване в момента се разтоварва от 13-14 ТИР-а и се складира. Предстои да бъде монтирано там, където е необходимо."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи