Йордан Янков: Момчетата спечелиха уважението на феновете


Йордан Янков: Момчетата спечелиха уважението на феновете
(сн. balkanleague.net)
30-04-2021 13:03 | btvnovinite.bg

Само на 33 години Йордан Янков усети емоцията да си на финал на един от най-атрактивните баскетболни турнири - Деласпорт Балканска лига. Неговият Академик Пловдив не успя да спечели трофея, след като загуби със 75:91 от израелския Апоел Холон, но показа страхотна игра, която заслужи и аплодисменти след мача.

"Поздравих момчетата за страхотната игра, защото оставиха сърцата си на терена, спечелиха уважението на всички български фенове, на феновете в Израел. Показахме една добра игра, както обещах след мача с Берое. Смятам, че бяхме много близо до победата. Единствено съжалявам, че Васко Бачев излезе от игра с контузия и не можа да усети емоцията до самия край", заяви след финала Янков.

Малко преди двата отбора да се оттеглят към съблекалните за почивка, капитанът на Академик Васил Бачев получи тежък удар в главата при борба за топката под коша на Апоел. Пловдивчани довършиха срещата без своя лидер, който бе откаран в болница.

За българския тим това беше първи финал на важен международен турнир, а изводите от отличното представяне вече са направени: "Всеки път момчетата трябва да играят на 100%, да играят здраво, независимо от това как свият съдиите. Когато играеш здраво, пазиш здраво, винаги имаш успех, заслужаваш за победиш, да играеш добре", категоричен е Янков.

В "Тото Арена" в Холон присъстваха близо 3000 зрители по трибуните. Те подкрепяха местните си любимци, но баскетболистите на Академик бяха доволни, че отново могат да усетят емоцията от непосредствената фенска радост, тъй като у нас все още е в сила забраната за влизане на запалянковци в залите.

"Публиката е факторът, който липсваше на всички спортисти този сезон. Като цяло спортът е за феновете. Излиза като клише, но е така. С фенове баскетболът, зарядът е съвсем друг. Емоциите, които показват играчите и нивото на игра, е съвсем различно. Това е едно страхотно преживяване. Това, че организацията направи така, че Финалната четворка да е тук, в Израел, беше най-хубавото нещо", заяви Янков.

Йордан Янков зае треньорския пост в Академик в началото на сезон 2020/2021, като замени на поста Асен Николов. Въпреки своите 33 години, Янков може да се похвали с 12 години опит като наставник. Той е завършил Националната спортна академия и най-престижната школа за баскетболни треньори FECC (FIBA Europe Coaching Certificate). Трупал стаж при имена като Шарон Друкер, Александър Тодоров, Росен Барчовски, Людмил Хаджисотиров и Георги Младенов, а от вчера може да добави в биографията си и второто място в Балканската лига.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Балканска лига, Академик Пловдив, Йордан Янков
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи