Йордан Янков: Сезонът ще е успешен, ако повторим или надградим постиженията от миналия


Йордан Янков: Сезонът ще е успешен, ако повторим или надградим постиженията от миналия
(сн. НБЛ)
01-03-2022 09:05 | BGbasket.com

Старши треньорът на Академик Йордан Янков говори преди решителната част от сезона за неговия тим. Пловдивчани ще играят на три фронта през март -  НБЛ, Купата на България и Балканската лига. В първия си мач след паузата за националните отбори отборът ще гостува на Левски на 2 март в среща от Балканската лига.

- Господин Янков, предстои решителната част от сезона за Академик, а през месец март предстоят и мачове на три фронта. Какви са Вашите очаквания и беше ли ползотворна паузата за националните отбори?

- Искам да изразя задоволството си от това, че привлякохме двама играчи - американският център Ник Фулард на мястото на Неманя Бешович и върнахме Дейшон Найт, който е познато има и ще ни бъде от помощ за по-дългата ротация. Надявам се и другите момчетата да са здрави. За мен е много важно всички да сме здрави във финалната част от сезона и да сме добре подготвени. Направихме една добра подготовка в паузата за националния отбор. На всички очакванията ще се вдигнат към нас, надявам се да ги оправдаем и да показваме един хубав баскетбол, с който да радваме феновете.

- Как оценявате новите попълнения?

- Дейшон Найт все още не е пристигнал, а Ник Фулард направи добра подготовка, но не сме имали много игри, за да го видим в игрови ритъм. Тези два-три дни преди мачовете с Левски ще придобия по-голяма представа от него.

- Предстоят мачове на три фронта, ще успеете ли да смогнете с тях?

- Направили сме програма и сме подготвили план за мачовете през март. Имаме някои трудности със заетостта на залата и тях ще ги доуточняваме. Искам да благодаря на волейболния клуб на Марица, които винаги ни влизат в положение при засичане на мачове и тренировки. Най-важното е да сме здрави. От тактическа гледна точка сме играли срещу всички отбори, с изключение на израелския тим, който се включи в нашата група. Планът за мача ще го уточняваме преди всяка среща.

- Робертс Фрейманис беше с травма преди паузата, готов ли е за игра той и има ли други кадрови проблеми?

- В момента Робертс е на сто процента и се надявам да не се обади това спукано ребро, защото следващите тренировки ще са по-тежки, с контакт. Ники Николов има лека травма в крака, която още я лекуваме. Адриян Секулов изпитва дискомфорт от едно падане срещу Рилски спортист, но вече и той се чувства по-добре. За сега мога да кажа, че сме здрави. Надявам се Васко Бачев да се възстанови от тренировъчния лагер на националния отбор и го поздравявам за добрата игра.

- Националният отбор изигра много силни мачове срещу Чехия и малко не стигна да се класира още сега за втория етап от световните квалификации. Как бихте оценили играта на отбора?

- Много се радвам за националния отбор. Момчетата показаха огромно желание и страшен характер. Видя се, че и треньорският състав се е подготвил много добре и за двата мача. Вторият мач срещу Чехия можехме и да го спечелим. Едно прибързано тактическо решение на Дий Бост и стрелба към коша ни лишиха от една пълна атака, с която ние да решаваме дали ще има продължение или ще имаме мача, но такива неща се случват в баскетбола. Играта, която показа националният отбор, е много добра и е стимул за всеки български баскетболист да работи здраво и да стигне до националния отбор.

- Какво бихте си пожелали за последните три месеца от сезона?

- Пожелавам си на първо място да сме здрави, искам да показваме във всеки един мач енергия и характер, да се хвърляме за всяка топка. Надявам се в домакинските мачове публиката да става все по-многобройна, защото наистина за нас тя е шестият играч и играем с друга емоция, когато виждаме много хора на трибуните. Ако можем да повторим постиженията от миналата година и малко да надградим над тях, ще е успешен сезон за нас.

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: НБЛ - мъже, Академик Пловдив, Йордан Янков
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Comments
betway
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи