Асен Великов: Почувствахме се ограбени


Асен Великов: Почувствахме се ограбени
(сн. Пресклуб България)
20-05-2022 19:00 | Мария Маринова

Капитанът на Левски Асен Великов сподели, че той и съотборниците му се чувстват ограбени след решението отборът им да получи три служебни загуби в полуфиналната серия срещу Балкан в НБЛ. Ето какво сподели гардът на пресконференция днес:

 

„Аз съм тук от името на отбора, за да изразя нашето разочарование, нашето усещане от създалата се ситуация. Разбрахме снощи в залата, отивайки на тренировка. Тити ни съобщи въпросната новина. Настроението ни беше много положително след последния изигран мач. Добихме нашата увереност. По някакъв начин променихме доста играта си, но след това, което ни съобщиха, се почувствахме много ограбени и ще обясня защо.

 

Това е ситуация, която се е създала между клуб и федерация. Това с картотеките и въпросните 10 дни се случва през месец март. Сега вече се намираме в края на май, в който всеки състезател чака този момент да се бори за титлата на България. Когато ние сме толкова близо до този чакан финал и сме на няколко срещи и се взима едно решение, което лично за нас като състезатели не намиране логика и смисъл.

 

Факт е, че има пропуски от нашия клуб, но защо този пропуск се оповестява и се взимат решения сега, когато Данчо Минчев е играл три мача? Регламентът е следният - ако нарушението е било установено след първия мач, което е най-нормалното, ние щяхме да бъдем глобени с две служебни загуби, което щеше да ни остави шансове да се борим за финал. Нашият клуб щеше да си понесе последствията от тази грешка, въпреки че все още не е ясно как се е стигнало до тази грешка, и щяхме да сме в ситуация да се борим за финал.

 

Хората, които гледат баскетбол, смятат, че тези три срещи бяха много интересни. Може би за първи път нямаше скандали и панаири между двата отбора, а всичко се решаваше на терена. В един момент, когато залите започват да се пълнят и хората остават доволни от продукцията, която показваме, се взима едно решение, което е непонятно на базата на това, че се взима в този момент. Ако беше взето решение след първия мач, щяхме да го приемем. Балкан, ако са по-добри, щяха да ни победят и да стигнат финал.

 

Тук изплува въпросът във всеки един от нас - след като на нас ни взимат този шанс да решим всичко на терена, който ще понесе последствията за това взето решение и за създалата се ситуация? Ако федерацията е толкова конкретна и точна, и ако по някакъв начин можем да ги оправдаем, че Данчо Минчев беше контузен и от март до май са пропуснали да кажат, че неговата картотека не е била валидна, то къде бяха те след мач №1, когато Балкан победи след продължение. Защо не ни казаха, че сме допуснали грешка и да се следва правилника? Къде бяха след мач №2 и къде бяха след мач №3? Защо трябваше минат часове и по-малко от 24 часа преди мач №4, който ние така жадуваме и се готвим, да ни съобщят, че няма възможност да играем. Наистина болката при нас е голяма. Осъзнаваме създалата се ситуация, но когато са толкова равностойни отборите и когато ние изнасяме една добра продукция, всеки от нас иска това да се реши на терена.

 

Ако от наша страна като клуб е имало измама или нещо некоректно относно появата на Данчо Минчев, може би никой нямаше да се почувства по този начин. Унгарският клуб е дал разрешение, документално всичко е изрядно. Пропуснато е едно плащане на сума през месец март, какво това променя към днешна дата в полуфиналната серия между двата отбора? Най-вероятно и на Балкан няма да им е приятно да стигнат на финал, без да са си свършили сами работата докрай. Сигурен съм, че те вярват в своите възможности, както и ние в нашите. И двата отбора го показваме на терена.

 

Въпросните хора, които взеха това решение, да се замислят какво е за нас - спортистите, да ни лишат от тази възможност и сега да се опитат да ни накарат да играем за мач за трето място, при положение че не ни дават шанс да си доиграем полуфиналната серия. С какво желание и с какъв ентусиазъм да излезем да играем още мачове, при положение, че те взимат решение, че нямаме право заради тези грешки? Това е от името на отбора.

 

Разочарованието е много голямо в отбора. И днес също тренирахме, вярваме, че все още имаме шанс да го покажем на терена. Дали ще играем със Спартак или с Балкан е напред във времето. Към днешна дата разочарованието е голямо и не мога да кажа от името на отбора какво ще следва за нас, играчите. Тепърва ще говорим. Разбрахме снощи преди тренировка. Енергията ни беше насочена към мач №4. За нас беше шок. Всеки е много разочарован и огорчен. Към днешна дата не сме говорили за някакви варианти – дали ще бойкотираме или ще играем срещу кой и как. Ние тренирахме и днес, защото сме професионалисти и това се изисква от нас. Смятам, че грешката, която допусна федерацията, е много по-голяма и някой трябва да понесе отговорност за това. Ако я бяха взели навреме, след първия мач, тогава серията щеше да се реши на терена. Сега не ни се дава този шанс.

 

Усещаме разочарование и горчилка от това как са се случили нещата. Има много въпроси, на които самите ние не можем да си отговорим. Как след мач №3 изведнъж някой е видял, че Данчо е нередовен? Защо това не се случва след мач №1 или преди въобще да започне серията? Надявам се тези неща да станат ясни и да се разбере защо и как се е стигнало до тази ситуация. Едва ли някой от клуба, от играчите или въобще от баскетбола смята, че Левски би допуснал нещо подобно, ако го е знаем. На никой не му е минавало нещо подобно през главата. Смятам, че се получи един много оспорван полуфинал и е хубаво за баскетбола. Тези хора, които го развалят, трябва да си носят тази отговорност – защо сега и къде бяха през всичкото това време. От март досега е много време."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Левски, Асен Великов
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи